- Verste månedene i mitt liv

Britiske Shaun Pinner, som ble tatt til fange av russisk-støttede separatister i Ukraina, kommer med rystende detaljer om de siste seks månedene.

LØSLATT: Britiske Shaun Pinner ble onsdag løslatt etter at han ble tatt til fange av russisk-støttede separatister i Ukraina. Avbildet er han samme dag han ble løslatt. Foto: NTB / various sources / AFP
LØSLATT: Britiske Shaun Pinner ble onsdag løslatt etter at han ble tatt til fange av russisk-støttede separatister i Ukraina. Avbildet er han samme dag han ble løslatt. Foto: NTB / various sources / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg trodde jeg skulle dø. Det var helvete på jord, sier britiske Shaun Pinner i et intervju med The Sun.

Den 48-årige briten ble onsdag løslatt fra russisk fangenskap, etter at han i juli ble dømt til døden av domstolen i separatistkontrollerte Donetsk, anklaget for å være utenlandsk leiesoldat.

Løslatelsen var en del av det som skal være den største fangeutvekslingen mellom Ukraina og Russland siden februar, der totalt 270 krigsfanger oppgis å være løslatt.

Torturert med ABBA

Overfor tabloidavisa forteller Pinner at han i fangenskap ble tvunget til å lytte til ABBA på repeat, i tillegg til å bli knivstukket og utsatt for elektrosjokk. Han forteller videre at han bare fikk servert gammelt brød og skittent vann.

Etter at han ble dømt til døden i juli, sammen med britiske Aiden Aslin og marokkanske Brahim Saadum, ble de flyttet til en annen lokasjon der musikk-torturen fortsatte.

- Forholdene var bedre, men de spilte fortsatt musikk - og denne gangen var det Believe av Cher, sier han til The Sun, og legger til:

- De siste seks månedene har vært de verste i mitt liv. Jeg har aldri lyst til å høre en ABBA-sang igjen eller se et brød. Jeg er så heldig for å være hjemme, sier han.

BLE DØMT: Britene Aiden Aslin (t.v.) og Shaun Pinner (t.h.) og marokkanske Saaudun Brahim (i midten) ble dømt til døden i juli. Onsdag ble de løslatt. Foto: AP / NTB
BLE DØMT: Britene Aiden Aslin (t.v.) og Shaun Pinner (t.h.) og marokkanske Saaudun Brahim (i midten) ble dømt til døden i juli. Onsdag ble de løslatt. Foto: AP / NTB Vis mer

Pinner har vært bosatt i Ukraina, og skal ha jobbet som marinesoldat i det ukrainske forsvaret.

Overga seg

Aiden Aslin, som ble dømt til døden samtidig som Pinner, har også fortalt om tunge tider i fangenskap i Russland.

- Jeg trodde aldri at jeg skulle komme ut i live, sier Aslin i et intervju med The Sun.

KRINGSFANGE: Den britiske fremmedkrigeren Aiden Aslin (28) skal ha overgitt seg til russiske styrker, etter å ha forsvart havnebyen Mariupol sammen med Ukrainas forsvar. Foto: Skjermdump / Aslins Twitter-side
KRINGSFANGE: Den britiske fremmedkrigeren Aiden Aslin (28) skal ha overgitt seg til russiske styrker, etter å ha forsvart havnebyen Mariupol sammen med Ukrainas forsvar. Foto: Skjermdump / Aslins Twitter-side Vis mer

28-åringen hadde bodd i Ukraina i flere år, og hadde sluttet seg til de ukrainske regjeringsstyrkene da det brøt ut full krig i februar, skriver NTB. Under beleiringen av Mariupol gikk imidlertid bataljonen hans tom for både mat og ammunisjon før de overga seg.

Ifølge Aslin ble han slått i ansiktet da de fant ut at han var britisk. Deretter ble han skilt fra de andre og tatt med til den såkalte Folkerepublikken Donetsk.

FÅR PROBLEMER: Pakistans statsminister Shehbaz Sharif fikk problemer under møtet med Putin under Shanghaigruppens toppmøte, 15. september. Video: Ruptly / Reuters. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Han forteller også at han ble knivstukket i ryggen og spurt om han ville ha en «rask død» eller en «vakker død».

Onsdag kveld ble det publisert en videohilsen på Instagram, der Shaun Pinner og Aiden Aslin takker alle som har jobbet for å få dem ut av fangenskap.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer