Anklager Kina for «trakassering»:

Verste noensinne: - Kan gå galt

Lørdag satte Kina en skremmende rekord. Søndag svarte USA med knallhard kritikk. Mandag kom Kinas nådeløse svar. - Psykologisk krigføring, sier ekspert.

DYSTER REKORD: Den ene dystre rekorden etter den andre er blitt slått de siste dagene. På mandag fløy 52 kinesiske krigsfly mot Taiwan - det høyeste antallet noensinne. Foto: Reuters / NTB
DYSTER REKORD: Den ene dystre rekorden etter den andre er blitt slått de siste dagene. På mandag fløy 52 kinesiske krigsfly mot Taiwan - det høyeste antallet noensinne. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det begynte på fredag, og siden da har alarmen gått nesten kontinuerlig i regionen hvor verdens største maktkamp pågår.

Overordnet er det en konflikt mellom verdens største supermakt USA og den gryende supermakten Kina. Kampen foregår i Kinas bakgård, og i midten står Taiwan, som ønsker selvstendighet og frykter en kinesisk invasjon.

- Det er tre ulike måter å se på dette. For det første kan det være psykologisk krigføring gjennom en maktdemonstrasjon. For det andre kan det være en form for signalisering til Taiwan og omverdenen, særlig USA. For det tredje kan det rett og slett være forberedelser før en invasjon, selv om det er mindre sannsynlig, sier Jo Jakobsen, professor ved NTNU og ekspert på internasjonal politikk, til Dagbladet.

Rekord på rekord

Nesten daglig det siste året har Kina sendt krigsfly mot Taiwan. Alle har fløyet i Taiwans egenerklærte interesseluftrom - Taiwans såkalte ADIZ (Air Defense Identification Zone).

Når et luftfartøy beveger seg inn i dette luftrommet, krever Taiwan at fartøyet identifiserer seg selv. Når det ikke skjer, går alarmen til det taiwanske luftforsvaret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer