Ekstremvær i Danmark:

- Verste på 110 år

Vannet kan stige mer enn 2,4 meter flere steder i Danmark på grunn av ekstremvær.

VIND: De røde områdene vil oppleve kraftig vind fredag ettermiddag om disse prognosene stemmer. Foto: DMI/skjermdump
VIND: De røde områdene vil oppleve kraftig vind fredag ettermiddag om disse prognosene stemmer. Foto: DMI/skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi er i et scenario vi ikke har stått overfor i moderne tid, sier Holger Andersen, beredskapsdirektør i brann og redning i Sør-Jylland i Danmark, til dansk TV 2 torsdag morgen.

Den verste stormfloen på over 110 år truer flere steder på den danske kysten.

Mange forberedelser

Det meteorologiske instituttet i Danmark (DMI) har sendt ut rødt farevarsel om at vannstanden kan stige opptil 2,4 meter over normal vannstand. Flere må også belage seg på å ikke ha strøm de kommende dagene.

- Det er varslet vindkast på opptil 28 meter i sekundet. Vår driftsleder følger situasjonen døgnet rundt, sier Kasper Sønderdahl beredskapsdirektør i Øst-Jylland, til dansk TV 2.

I Køge kommune har over 20 000 sandsekker blitt plassert ut for å verne mot vannet. I Køge bukt vil økt vannstand kunne føre til høye bølger som truer bebyggelse, og kommunen har et kriseteam på saken.

Ifølge vakthavende i Beredskapsetaten, Jacob Behrens, må innbyggere i nærheten av kysten forberede seg mye.

- Redd det som reddes kan, og få ting flyttet høyt opp - spesielt nede i kjelleren, sier han til TV 2 Kosmopol.

En person er død i etter at enorme regnmengder har ført til oversvømmelse i Hellas. Video: Twitter/Facebook Vis mer

Store bølger

Det danske politiet oppfordrer innbyggere i risikoområder i Sør-Jylland om å forlate boligene sine innen fredag morgen, dersom prognosene stemmer. De blir også oppfordret til å spare på vann.

Fredag kveld er det ventet at bølgehøyden kan nå sju meter i Østersjøen. Også i Kattegat og Skagerrak er det ventet høye bølger.

Fjord Line kansellerte torsdag alle sine avganger til Danmark for torsdag og fredag. Color Line følger situasjonen nøye, sier de til Din Side.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer