Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amazonas:

Verste på 13 år

Ferske tall viser at skogbrannsesongen kan bli verre enn i fjor. Samtidig fryktes det at coronapandemien vil gjøre det vanskeligere.

AMAZONAS: Antallet skogbranner i Amazonas har steget med 20 prosent i juni, sammenlignet med året før. Foto: AFP
AMAZONAS: Antallet skogbranner i Amazonas har steget med 20 prosent i juni, sammenlignet med året før. Foto: AFP Vis mer

Tørkeperioden i regnskogen i Amazonas er i gang, og ferske tall for juni viser at det ligger an til å bli verre i år enn under rekordsommeren i fjor.

Ved hjelp av satellittbilder registrerte Brasils nasjonale institutt for romforskning (INPE) 2248 branner i juni, skriver BBC. Det er nesten 20 prosent flere branner enn samme måned i fjor, da det ble telt 1880 branner.

Ifølge myndighetene i Brasil er det den verste juni-måneden på 13 år, skriver den britiske nyhetskanalen. Dette bekymrer sjefen for Verdens naturfond (WWF) i Brasil, Mauricio Voivodic.

- Vi kan ikke tillate at situasjonen fra 2019 gjentas, sier han til lokale medier, ifølge den britiske TV-kanalen.

Frykter corona gjør det verre

I 2019 var det registrert over 72 000 skogbranner i regnskogen i Sør-Amerika, og man kunne se røyken fra verdensrommet. Ifølge tall fra INPE hadde antallet skogbranner i Amazonas økt med 84 prosent fra 2018 til 2019.

Flere aktivister frykter nå at coronapandemien vil gjøre skogbrannsesongen enda verre i år. De er urolige for at det vil kreve mer av myndighetenes ressurser, og at man dermed ikke kan overvåke situasjonen i Amazonas på samme måte.

Ifølge The Independent har også flere helseeksperter uttrykt bekymring for all røyken som kommer fra brannene. De frykter det vil gi mangel på respiratorer, og at det kan gjøre det vanskeligere å takle pågangen av pasienter som følge av coronapandemien.

TRAPPER OPP INNSATSEN: Verdens største regnskog står i brann - nå sender Brasils president inn soldater i kampen mot flammene. Reporter: Geir Jone Karlsen. Video: AP. Vis mer

Infeksjonsekspert Guilherme Pivoto fra Amazonas-delstaten i Brasil sier til Reuters at en dårlige luftkvalitet som følge av røyken fra brannene, kan forverre symptomene til de som har covid-19.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) har over 60 000 mennesker i Brasil mistet livet som følge av coronaviruset, og 1,4 millioner har blitt smittet. De ligger på andreplass etter USA over flest smittede.

Samtidig blir tallene fra Brasil sett på som usikre av Johns Hopkins University, ettersom det er såpass få som testes i landet. Ifølge dem blir det i gjennomsnitt gjort 14 tester per 100 000 innbyggere, og at antallet tester må være 20 ganger så mye for å kunne kartlegge viruset, skriver The Independent.

SKOGBRANN I AMAZONAS: Brasils president Jair Bolsonaro blir beskyldt for ikke å ta grep. Presidenten på sin side hevder det er miljøorganisasjoner som står bak skogbrannene. Video: AP. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Vil eskalere

Tørkeperioden i Amazonas varer mellom tre til fem måneder, og skogbrannene pleier å eskalere gjennom juli, august og september.

Skogbrannene oppstår ofte av naturlige årsaker, men kan også være et resultat av spredning av påsatte branner gjort av tømmerhoggere og bønder som driver ulovlig. Dette gjør de for å rense områdene raskt, og bli kvitt hogst, ifølge BBC.

The Independent skriver at avskogingen i Amazonas har økt de siste åra, og at det i 2019 hadde nådd sitt høyeste tall på elleve år.

60 prosent av regnskogen i Amazonas ligger i Brasil. Det er hjemstedet til rundt tre millioner dyre- og plantearter, og det er estimert at det lever rundt en million stammemennesker i regnskogen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!