Presidentvalget i USA:

- Verste resultatet vi kunne få

I flere delstater er det så jevnt at det ennå er umulig å kåre en vinner. For ordens skyld kan det vise seg å bli det verste som kunne ha skjedd, mener USA-ekspert.

USA-VALG: Oddvar Stenstrøm uttrykker stor bekymring etter president Donald Trump talte i morgentimene norsk tid onsdag 4. november. Video: Dagbladet Vis mer
Publisert

Tilhengere av Demokratenes presidentkandidat Joe Biden la seg nok natt til onsdag amerikansk tid med frykt for en reprise av 2016.

Igjen tydet meningsmålingene og prognosene på at Demokratene ville slå Donald Trump, og igjen gjorde Trump det bedre enn ventet. Han sikret seg den viktige vippestaten Florida ganske kjapt, og så ut til å lede i de viktige delstatene Pennsylvania, Michigan og Wisconsin, statene som sikret ham presidentembetet i 2016.

Men etter hvert som den amerikanske natta ble til dag, begynte bildet å snu i Bidens favør. Nå har Demokratenes 77 år gamle håp vunnet Wisconsin, han leder i Michigan og fremdeles er det et stort antall poststemmer som ikke er talt opp i Pennsylvania.

Med andre ord: Valgthrilleren fortsetter.

Republikansk seierRepublikansk ledelseHelt jevntDemokratisk ledelseDemokratisk seierIngen data/uavklartSist oppdatert: 05.12.2020 18:21Kilde: DDHQ
Ingen data tilgjengelig enda

--

-- valgstemmer

Biden (n%)

n stemmer

Trump (n%)

n stemmer

Frykter Trump-utspill

Og skulle det endelige valgkartet ende opp slik det er akkurat nå, vil Biden gå seirende ut av kampen mot Trump, om enn med knappest mulig margin.

USA-eksperten Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), en del av Forsvarets høgskole (FHS), mener at akkurat det er det verste mulige utfallet. For ordens skyld.

- SVINDEL: - Dette er juks. Dette er en ydmykelse for USA. Vi var klare for å vinne dette valget. Ærlig talt, vi vant dette valget, sier presidenten. Foto: AP Vis mer

Han frykter nemlig at USAs president vil bruke valgthrilleren som ammunisjon til å piske opp stemningen ytterligere. Det begynte Trump allerede onsdag morgen norsk tid da han erklærte seg selv til vinner og anklaget Demokratene for svindel.

Seinere på dagen ba Trump-kampanjen presidentens tilhengere om å «kjempe tilbake».

- Fortsetter han langs den veien, med den typen retorikk, stimulerer det til bråk og spetakkel. I et land med så mye våpen ute blant folk som USA, er ikke det noen spøk. Det er nok av både smågale og helgale typer der som kan oppfatte dette som en ordre om å gå ut og lage bråk. I så henseende er dette valgresultatet det verste vi kunne få, fordi det er så jevnt og det ser ut til å tippe feil vei for presidenten, sier Melby til Dagbladet.

Stortingsrepresentant for FrP, Christian Tybring-Gjedde, reagerer på talen Donald Trump holdt i Det hvite hus. Vis mer

I Bidens favør

USA-ekspert Hilmar Mjelde, forsker ved Norce forskningssenter, har tidligere tatt til ordet for at valgets etterdønninger kan bli dramatiske, men maner foreløpig til ro.

- Det er ikke tegn til voldelige konflikter så langt, sier Mjelde til Dagbladet.

Han maner også til tålmodighet.

- Trenden har gått klart i Bidens retning gjennom dagen. Men opptellingen må få gå sin gang. En eventuell Biden-seier vil nok likne på George W. Bushs 2004-seier. Vi har sett at presidentvalgene har blitt avgjort med knappere margin på 2000-tallet sammenliknet med 1980- og 1990-tallet, så dette valget passer et historisk mønster, sier Mjelde.

Seniorforsker Melby deler den vurderingen.

- Det er for så vidt ikke noe dramatikk i at vi ikke har en vinner ennå. Nesten oftere enn ikke har man ikke visst hvem vinneren er i løpet av valgnatta, sier Melby.

DELAWARE: En optimistisk Joe Biden taler til sine supportere i morgentimene norsk tid. Video: AP Vis mer

Varslet søksmål

Og det kan ta tid før man offisielt har en vinner.

Allerede nå har Trump-kampanjen varslet søksmål i både Michigan, Wisconsin og Pennsylvania. I Wisconsin vil Trump-kampanjen telle stemmene på nytt, og i Michigan og Pennsylvania for å få stanset tellingen eller en omtelling.

- Lovverket i Wisconsin er at en nyopptelling kan kreves av den tapende kandidaten om marginen er under én prosent. Men det forutsetter at det først foreligger et offisielt første resultat, sier Norce-forsker Mjelde.

I all hovedsak er det en formalitet, men fristen for den offisielle sertifiseringen er 17. november i Wisconsin.

Det er også liknende tidslinjer i både Pennsylvania og Michigan.

BLE STARSTRUCK: Christian Tybring Gjedde (Frp) ble starstruck da USAs president Donald Trump ringte. Vis mer

Tror på Trump-motstand

Spørsmålet er hva som skjer hvis han også vil bestride de offisielle resultatene, som har fått godkjentstempler av en delstats myndigheter.

- Vi kan ikke ta for gitt at Trump vil akseptere dette heller, og gjør han ikke det, blir det dramatisk, sier seniorforsker Melby.

USA-ekspert Mjelde er mer optimistisk.

- Jeg er sikker på at Det republikanske partiet ikke vil støtte Trump i noe forsøk på å bestride et offisielt, klart nederlag. Så partiet er en kritisk aktør i prosessen videre. I 1974 ble jo Richard Nixon presset ut av eget parti. Uten partiet i ryggen er presidenten maktesløs, sier Mjelde.

Så spørs det om nederlaget blir klart eller om det i det hele tatt blir et nederlag.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer