Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verste rødgrønne måling siden mars

Ap-innspurten har stoppet opp.

SPINNER I GJØRMA: Partilederne Audun Lysbakken (SV), Liv Signe Navarsete (Sp) og Jens Stoltenberg (Ap) valgkampkjemper i motvind, ifølge den siste meningsmålingen til Ipsos MMI. Foto: NINA HANSEN
SPINNER I GJØRMA: Partilederne Audun Lysbakken (SV), Liv Signe Navarsete (Sp) og Jens Stoltenberg (Ap) valgkampkjemper i motvind, ifølge den siste meningsmålingen til Ipsos MMI. Foto: NINA HANSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne målingen, gjennomført av Ipsos MMI for Dagbladet, er dyster lesning for dem som håper på fortsatt rødgrønt flertall etter 9. september. Med denne målingen som valgresultat ville de rødgrønne partiene fått skarve 67 stortingsmandater - det laveste antallet siden mars på Dagbladets målinger.

De fire borgerlige partiene ville derimot fått et solid flertall på nøyaktig 100 mandater.  

Ap på stedet hvil Arbeiderpartiets valgkampmaskineri står og spinner i gjørma. Denne uka går partiet tilbake 1,2 prosentpoeng, til 28,5 prosent. Samtidig får Høyre en oppslutning på 28,7 prosent, tilbake 0,9 poeng fra forrige uke. Det betyr at det er fortsatt er tilnærmet dødt løp mellom de to partiene - bare to promille skiller dem. I forrige uke var det én promille, og Arbeiderpartiet var størst.

- Det går mot et regjeringsskifte. Det er tydelig at Ap's framgang har stoppet opp, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.     

Ap's to rødgrønne partnerne gjør lite for å bedre situasjonen for regjeringen. SV går riktignok fram 1,1 prosentpoeng, til en oppslutning på 5,4 prosent - og plasserer seg trygt over sperregrensa på 4 prosent. Men Senterpartiet går tilsvarende 1,3 poeng tilbake, og får 4,3 prosent. Blir denne målingen valgresultatet, ville SV fått ni mandater, to færre enn i dag. Sp ville fått sju, fire færre enn i dag.

Bakgrunnstallene viser at SVs framgang ikke skyldes at partiet har klart å mobilisere gamle SV-velgere siden forrige måling. Andelen av dem som stemte SV i 2009 og at de vil gjenta det i år, er litt mindre enn forrige uke. Framgangen skyldes langt på vei SV-omvendte Ap-velgere fra 2009.

Ikke blåblått flertall      Både Frp og Venstre går fram på målingen, mens KrF står stille. Venstre får denne uka en oppslutning på 6,3 prosent. Partiet har ikke blitt målt bedre på Dagbladets målinger siden desember 2012. Venstre får dermed 10 mandater, 8 flere enn i dag.

Frp går denne uka fram 2,1 poeng til 15,1 prosent. Til sammen ville Frp og Høyre fått 81 mandater på Stortinget. Det er ikke nok til å sikre seg noe blåblått flertall. Men partiene kunne ha gått sammen og dannet regjering med bare ett av mellompartiene Venstre eller KrF.

Venstre-leder Trine Skei Grande brukte imidlertid store deler av fredagen å avvise at hun har gått tilbake på sitt løfte om at partiet ikke vil gå inn i regjering uten KrF, noe Aftenposten i går skrev at hun hadde gjort. Overfor Dagbladet slår hun fast:

- Det vil jeg ikke. Vi vil ha med KrF, for det vil presse politikken mot sentrum.

Grande forklarer Venstre-framgangen med at miljø og klima har kommet på dagsorden også hos velgerne, i tillegg til at ønsket om en blågrønn regjering er sterkere enn ønsket om en blåblå regjering.

- Det borgerlige flertallet er solid. Høyre blir nok ikke så store som vi har sett dem tidligere i valgkampen. Men det skyldes at de andre borgerlige partiene går fram, ikke at de rødgrønne haler innpå, sier Bergh.

- Det er likevel vanskelig å se for seg en borgerlig firepartiregjering der Venstre og KrF sitter sammen med Frp. Det mest sannsynlige er at vi får en eller annen mindretallsregjering med Høyre, mener han.

- Gamle sentrum kan gjenoppstå KrF står tilnærmet stille på 5,9 prosent, tilbake bare 0,1 prosent fra forrige uke. Partiet får dermed 9 mandater, ett færre enn i dag.

 

- Den konstellasjonen Frp-leder Siv Jensen bør feste et stivt blikk på, er Høyre, Senterpartiet, KrF og Venstre. På Dagbladets måling har de 80 mandater, bare ett unna de blåblå, og er en reell utfordrer til Frps' mulige regjeringsmakt. Hvem er det som tror at Senterpartiet ikke vil nytte sjansen til å hindre at Frp kommer i regjering om de får mulighet til det. Om Høyre får flertall med de gamle sentrumspartiene, vil Senterparteit vil skifte side på et nanosekund, sier Aarebrot.

Miljøpartiet de Grønne får i denne målingen en oppslutning på 2,9 prosent, tilbake ett poengpoeng siden forrige ukes måling. Med denne oppslutningen ville de fått ett mandat - for første gang på en Dagblad-måling. Det samme ville Rødt, med 1,7 prosents oppslutning.

Denne uka oppgir 16,9 prosent at de ikke vet hvilket parti de skal stemme på, mot 19,1 i forrige uke. Det betyr at 80 000 velgere har bestemt seg siden da.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling