Verste siden 9/11

Verdier til 600 milliarder dollar tapt etter bankkollapsen i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ikke siden terrorangrepet 11. september 2001 har det amerikanske finansmarkedet stupt like mye på en og samme dag.

Industriindeksen Dow Jones gikk ned 4,4 prosent, teknologiindeksen Nasdaq falt 3, 5 prosent, mens samleindeksen Standard & Poor\'s 500  gikk ned 4,7 prosent, ifølge Bloomberg.

Etter deres beregninger ble det tapt aksjeverdier opp mot svimlende 600 milliarder dollar. De store indeksene har ikke vært så lave siden 1989.

De røde tallene kommer etter nyheten om at den amerikanske finansgiganten Lehman Brothers har søkt om konkursbeskyttelse.

Samtidig er den kriserammede investeringsbanken Merrill Lynch solgt til Bank of America, og USAs største forsikringsselskap American International Group trygler om nødlån for å overleve.

- Frykten styrer

- Det er frykten som styrer nå, sier Henry Herrmann, sjef i Waddell Reed Financial, til Bloomberg.

USAs finansminister Henry Paulson forsikret befolkningen om at banksystemet i USA ikke er i fare.

FINANSKRISE: Det er nyheten om bankkollapsene som fyller overskriftene på Times Square i New York i dag. Foto: Mary Altaffer/AP
FINANSKRISE: Det er nyheten om bankkollapsene som fyller overskriftene på Times Square i New York i dag. Foto: Mary Altaffer/AP Vis mer

- Banksystemet vårt er i god behold, sa Paulson på en pressekonferanse i Det hvite hus mandag.

Paulson viste til en statlig garanti som beskytter enkeltpersoners innskudd på opptil 100 000 dollar, og han forsikret om at ingen trenger å være bekymret for pengene de har satt inn på konto, samt understreket at problemene til finanskrisen ligger i boligmarkedet.

Falt mer enn ellers i Europa

Her hjemme falt verdiene på Oslo Børs mer enn ellers i Europa. På det meste var børsen ned over 7 prosent, men ved stengetid var nedgangen på 4,49 prosent. Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 354,06 poeng.

I tillegg til uroen i det amerikanske finansmarkedet bidro også den synkende oljeprisen til fallet på Oslo Børs.

Mandag kveld ble et fat nordsjøolje av Brent-kvalitet solgt for 93,32 dollar etter en nedgang på 6,66 prosent.

- Fall i oljeprisen rammer oss hardt, men er positivt for de landene som er avhengige av å importere olje, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Glitnir til NTB.

Sjeføkonomen mener den store usikkerheten i markedene vil fortsette, og hun spår flere bankkonkurser.

- Konkursene i USA rammet to selskaper som ble regnet som for store til å gå under. Det viste seg å være feil, noe som satte en alvorlig støkk i deler av finansmarkedet, sier Holvik.

Norske ringvirkninger

Finanskrisen i USA får ringvirkninger også i Norge. Vanlige forbrukere vil oppleve at, boligen faller i verdi og at lånerenten øker.

Men for Norge som land er det udramatisk, forsikrer finansminister Kristin Halvorsen (SV) overfor NTB.

Pensjonsfondet har tapt en halv milliard på at finansinstitusjonen Lehman Brothers er gått konkurs, og DnB NOR har varslet renteøkning, med henvisning til at bankens råvare, altså penger, blir dyrere å kjøpe inn.

- Pengene som Pensjonsfondet har investert i Lehman, er nok borte. Eierne har tapt, inkludert oss, sier Halvorsen til NTB.

VERSTE SIDEN 9/11: Ikke siden terrorangrepet 11. september 2001 har det amerikanske finansmarkedet stupt like mye på én dag som i dag.