- Verste siden NSB

KrFs fall fra popularitetstoppen i 1997 og ned til dagens nivå, så vidt over sperregrensa, er en sensasjonell utvikling, sier Ottar Hellevik, valgforsker og professor i statsvitenskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  Jeg tror knapt jeg har sett et mer dramatisk tap av tillit og troverdighet siden nedgangen NSB opplevde etter 1993, sier Hellevik, som er forskningssjef i Markeds- og Mediainstituttet, MMI, og en sentral person i den store verdi- og holdningsundersøkelsen Norsk Monitor.

Norsk Monitors siste måling, som Dagbladet publiserte i går, viser at KrF nå er dårligst likt av alle norske partier unntatt RV, og at partiet taper tillit på alle fronter.

Mer inne

-  Det som gjør KrFs vekst og fall enda mer dramatisk, er at da partiet gjorde sitt beste valg noensinne, i 1997, viste Norsk Monitors målinger samme høst at partiet var enda mer positivt vurdert i opinionen enn valgresultatet viste. Alt lå til rette for at partiet skulle vokse videre, sier Hellevik.

Norsk Monitors undersøkelser fra 1997 og fram til sist høst viser at partiets nedgang begynte med sentrumsregjeringen under Bondeviks ledelse.

-  Men det er særlig KrFs deltakelse i samarbeidsregjeringen med Høyre som har kostet. Siden høsten 2001 har det virkelig gått utfor bakke for KrF, sier Hellevik.

-  Det området i verdilandskapet som har vært KrFs kjerneområde, har skrumpet inn. Men på den annen side er det mye som tyder på at ganske mange reagerer mot den materialistiske utviklingen. Denne reaksjonen kan utgjøre et potensial for KrF hvis partiet klarer å fange den.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer