Verste smitte-dag til nå

Stikk i strid med hva forskerne håpet og trodde sprer nå munn- og klovsykeepedemien seg fortere enn noen gang i Storbritannia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag ble det registrert 20 nye tilfeller av munn- og klovsyke i Storbritannia. Dermed er det totale antallet smittesaker oppe i 127.

BBC melder også at smitten nå har spredd seg til fylkene Somerset og Cheshire.

Det tar normalt 14 dager fra en buskap får smitten til munn- og klovsyken bryter ut. Derfor har det vært håpet at smittespredningen skulle avta et par uker etter at det ble innført restiksjoner på transport. Dagens utvikling er derfor både overraskende og svært skuffende.

Håpet brast

Det ble også en svart dag for britiske bønder. Deres håp om at restriksjonene snart kan lettes ble i ettermiddag ettertrykkelig lagt brakk av veterinærmyndighetene:

- Restriksjonene må opprettholdes inntil vi er sikre på at utbruddet er over, sa sjefveterinær Jim Scudamore. - Slapper vi av på kontrollen nå risikerer vi en ytterligere forverring av situasjonen, sa Scudamore etter et møte med representanter for de britiske bøndene.

Sjefveterinæren sa det var ting som tydet på at folk følte at problemet var over og at den den strenge kontrollen ikke lenger var nødvendig.

I tillegg oppdager en nå at smitten sprer seg foruroligende raskt blant kyr som har vært i kontakt med sau.

89 000 dyr har til nå fått dødsdommen. 61 000 av dem er allerede brent.

FLERE SMITTEOMRÅDER: Britene kan komme til å måtte leve med slike fareskilt lenger enn de hadde forventet.