GLATT: Arild Henriksen (65) har kjørt trailer i en mannsalder. Men et slikt inferno av snø og ras som nå herjeg Nordvestlandet har han aldri opplevd.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG
GLATT: Arild Henriksen (65) har kjørt trailer i en mannsalder. Men et slikt inferno av snø og ras som nå herjeg Nordvestlandet har han aldri opplevd. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUGVis mer

Verste snøkaos i manns minne

I en mannsalder har Arild Henriksen (65) vært trailersjåfør. Men et lignende inferno av snø og snøras som herjer Nordvestlandet nå har han aldri opplevd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| ØRSKOG (Dagbladet): - Jeg hadde griseflaks for to år siden. Da kom jeg fra Stavanger.

- Jeg tok på kjettinger og feide gjennom Kristiansand og Lillesand minutter før hele landsdelen ble et mareritt. Denne gangen slapp jeg ikke unna, humrer veteranen som kjører egen bil for DHL og nå ufrivillig "innbygger" i Ørskog kommune på Sunnmøre.

Fona komMandag kveld valgte nemmelig veimyndighetene å stenge E39 over Ørskogfjellet, hovdefartsåren inn og ut av Ålesund.

Og det gjorde de rett i.

Kombinasjonen ny tung og våt snø på toppen av snø som kom under den ekstreme kuldeperioden etter nyttår ble en farlig kombinasjon. Natt til i går kom fonna, og et stort ras feide over veien i Skorgedalen opp mot fjellet.

Raset tok med seg kraftlinjen og gjorde innbyggerne i Vestnes strømløs i flere timer. Skredekspertene opplevde det som svært farlig å bli i området og trakk seg ut i 14-tiden i går.

Møbler og pizza Veien er sterkt belastet med godstrafikk, noe som skapte lange køer med trailere på begge sider av raset.

I den lille bygda Sjøholt kunne Dagbladet telle et førtitalls trailere parker på alle tenkelige steder. De fleste fylt med alt fra mekaniske deler, møbler, frossen fisk og Grandiosa pizza.

For på Sjøholt var det stopp for alle som ønsket seg sørover.

- Jeg har tom bil, noe som absolutt ikke er noen fordel på dette føret, sier Henriksen og sikter til delvis slaps og isete nullføre. Det er verste sort i følge sjåføren fra Hønefoss.

- Nå må jeg bare belage meg på å være innbygger her ei natt eller to. Å komme over Ørskogfjellet hjelper likevel lite når det er tre nye ras oppover Romsdalen mot Bjorli.

Har det bra På "Stoppen", den lokale bensinstasjonen gikk det i norsk, svensk, dansk og dårlig engelsk. Praten gikk livlig mellom sjåførene som sto fast i bygda. Ingen så ut til å kjede seg.

- Neida. Det er faktisk like bra å bo i bilen som hjemme. Her har jeg alt jeg trenger. Ei god seng, varme, mat og internett. Litt lesing blir det også tid til sier Henriksen som ikke har andre avtaler enn en at han gjerne skulle ha lastet opp bilen i Larvik i dag.

- Det kan jeg jo bare glemme nå. Slik er det når en velger et slikt yrke. Så her kan vi bli stående et par dager, sier han til Dagbladet.