Bilder vekker oppsikt:

- Verste tørke på 1200 år

Store deler av verden opplever en tørke langt fra normalen. Sørvest i USA har det ikke vært tørrere på 1200 år, eller så langt tilbake målingene går. Det skriver NASA.

STORE FORSKJELLER: Lake Mead i USA har en vannstand på 27 prosent av full kapasitet. Bilder fra 2000, 2021 og 2022. Foto: Shutterstock / NTB
STORE FORSKJELLER: Lake Mead i USA har en vannstand på 27 prosent av full kapasitet. Bilder fra 2000, 2021 og 2022. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NASA har i sommer publisert flere bilder hvor man ser en tydelig forskjell i vannstanden i forskjellige innsjøer og elver.

Ifølge Hege Hisdal, avdelingsdirektør i NVE, kan disse ekstreme ytterpunktene forklares gjennom klimaendringene.

- Vannstanden i innsjøer, og vannføring i elver, varierer naturlig gjennom året og fra år til år. Flom og tørke er naturlige prosesser, men ekstremene kan forsterkes gjennom klimaendringene, sier hun til Dagbladet.

EKSTREMTØRKEN: Tørken i verden har bidratt til en rekke spektakulære arkeologiske funn. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Hun påpeker at klimaendringene både kan gi et våtere klima, som kan forsterke flommer, men også et tørrere klima, som forsterker tørke.

TYDELIG SKILLE: Linja i fjellveggen viser tydelig hvor mye lavere vannstanden i Lake Mead er i år, sammenliknet med tidligere. Vannstanden er den laveste siden 1937, da innsjøen ble fylt for første gang. Bilde tatt 23. juli 2022. Foto: Frederic J. BROWN / AFP / NTB
TYDELIG SKILLE: Linja i fjellveggen viser tydelig hvor mye lavere vannstanden i Lake Mead er i år, sammenliknet med tidligere. Vannstanden er den laveste siden 1937, da innsjøen ble fylt for første gang. Bilde tatt 23. juli 2022. Foto: Frederic J. BROWN / AFP / NTB Vis mer

Ifølge en studie fra februar i år er tørken de to siste tiåra den verste på 1200 år. Tidligere har man omtalt den som den verste på 500 år, men nå er forskerne klare:

Tørken er den verste på 1200 år, eller så langt tilbake dataene går.

Det skriver The New York Times.

USAs nest største vannreservoar, Lake Powell i Utah og Arizona, har ikke vært tørrere siden det først ble fylt på 60-tallet, ifølge NASA.

- Synet ovenfra er nitrist, skriver de om bildene.

FØR OG ETTER: Bilder fra 2022 og 2017. Foto: NASA

Reservoaret er fylt til 26 prosent av full kapasitet, det laveste siden 1967.

Innsjøen og elvenettet tilhørende Colorado-elva blir blant annet brukt til å forsyne rundt 40 millioner mennesker med vann og elektrisitet.

Litt lenger nord for Lake Powell, ved Utahs statshovedstad Salt Lake City, ligger en annen innsjø hvor tørken er tydelig. Salt Lake er den største saltvannsinnsjøen i landet, og bidrar med rundt 1,5 milliarder dollar til landets økonomi i året - rundt 14,5 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Bildene av Salt Lake er tatt henholdsvis i juni 1985, etter flere år med store nedbørsmengder og smeltevann, og under årets tørke.

- Vannstanden siden 1985 har sunket gradvis, som følge av befolkningsvekst og økt vannbruk til husholdninger og landbruk i området. Vannmengdene som renner inn i innsjøen er estimert til å ha blitt redusert med nesten 40 prosent siden 1850, sier Hisdal.

FØR OG ETTER: Bilder fra 1985 (venstre) og 2022 (høyre). Foto: NASA

Seniorforsker i Cicero, Kalle Nordling, sier at det nå finnes sterkere bevis for at menneskeskapte klimaendringer har en effekt på forekomster av forskjellige værekstremer - som hetebølger og tørke.

- Bildene er også fra steder hvor vi tror menneskeskapte klimaendringer har ført til økt tørke. En rapport viser at i de områdene som allerede lider av tørke, blir den mer intens med global oppvarming, sier han.

Tørker som man tidligere så én gang hvert tiende år, ser man nå gjennomsnittlig to ganger på ti år.

- Disse er også mer alvorlige enn de var i førindustriell tid, sier han.

Cerro Prieto-reservoaret i Nord-Mexico er fylt til 0,5 prosent av kapasiteten. Det er det laveste siden det ble bygget i 1980, og det er særlig de to siste åra nedgangen i vannstanden har vært stor.

FØR OG ETTER: Bilder fra 2015 (øverst) og 2022 (nederst). Foto: NASA

På grunn av de høye temperaturene i sommer, er det ikke lenger mulig å utnytte vannet i innsjøen. Mexico innførte dermed nødtiltak for å håndtere situasjonen, blant annet ved å omdisponere vannet som var ment for landbruksnæringen. Årets tørke har påvirket flere enn 21 millioner mennesker i Mexico, ifølge NASA.

- Vannstanden er ekstremt lav i Cerro Prieto nå, fordi det har vært tørke i to år. NASA forklarer ikke om den synkende vannstanden er på grunn av økt vannbruk eller gradvis reduksjon i nedbør og økt fordamping, men klimaendringer kan uansett forsterke ekstremer - inkludert tørke, sier Hege Hisdal i NVE.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer