Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verste tørke på 50 år i Australia. Må skyte kenguruer

Det som i fjor var grønne enger, er nå brunt ørkenlandskap.

TØRST: En kenguru drikker vann fra en brønn nordvest i delstaten New South Wales i Australia. Dette bildet er fra starten av juni. Siden den gang har det knapt regnet i delstaten. Foto: NTB scanpix
TØRST: En kenguru drikker vann fra en brønn nordvest i delstaten New South Wales i Australia. Dette bildet er fra starten av juni. Siden den gang har det knapt regnet i delstaten. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke bare her hjemme i Norge og Europa tørken er et tema. Også på andre siden av jordkloden, i Australia, har det knapt regnet de siste månedene.

Nå har det gått så langt at australske myndigheter har gitt bønder lov til å skyte kenguruer. Dette gjør de for å få mindre konkurranse om maten mellom husdyrene og kenguruene, skriver The Telegraph.

Det har ikke vært så tørt i Australias mest folkerike delstat New South Wales på over 50 år. Vinteren 2018 (annen årstid enn oss journ.anm.) har vært historiens tørreste, ifølge myndighetene.

- Det er vanskelig. Det er ikke én person i delstaten som ikke håper på å se litt regn for bønder og samfunnet sin skyld, sier landbruksminister Niall Blair.

Dersom problemet vedvarer må bønder se seg nødt til å slakte dyrene sine, slik mange har gjort her hjemme i Norge.

TØRT: Det som en gang var en stor vannbytt, blir bare mindre og mindre. Foto: NTB scanpix
TØRT: Det som en gang var en stor vannbytt, blir bare mindre og mindre. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Kommer til å sulte

Vanligvis er juni, juli og august regnfulle måneder «down under». I år er situasjonen en helt annen: Vannreservoar tørker opp og avstanden mellom vannpyttene blir bare lengre og lengre. I juli strømmet kenguruer til sentrum av hovedstaden Canberra for å finne mat og vann. Der hang de i parker, på fotballbaner og andre steder.

TØRKET INN: Denne innsjøen i New South Wales har tørket inn. Foto: NTB scanpix
TØRKET INN: Denne innsjøen i New South Wales har tørket inn. Foto: NTB scanpix Vis mer

Mindre enn 10 mm regn har blitt registrert den siste måneden over vestlige, nordvestlige og sentrale områder i New South Wales, skriver Sky News. Det er stor kontrast til Island som har hatt den våteste sommeren på 104 år.

Lite regn betyr lite gress på både husdyr og kenguruer i den australske delstaten. Derfor må kengurubestanden reduseres.

- Hvis vi ikke håndterer situasjonen riktig, kommer titusenvis av kenguruer til å sulte og lide, som til slutt fører til en stor dyrevelferdskrise, sier Blair.

Myndighetene har gjort det enklere for bønder å få tillatelse til å skyte kenguruer ved å ringe inn til myndighetene eller søke om lisens på nettet. Kjøttet skal bare brukes til ikke-kommersielle formål.

EKSTREM TØRKE: Hele staten New South Wales i Australia har blitt erklært uttørket av myndighetene. Situasjonen er svært kritisk etter en juli måned som har vært varmere enn på 20 år. Video: CNN / Burrabogie Livestock Vis mer

Bekymret

Selv om å skyte kenguruer er ment for å hjelpe både dem og bønder, er lederen for en dyrevernsorganisasjon uenig i skyte-avgjørelsen.

Ray Borda, lederen av Kangaroo Industries Association, sier at hun er bekymret for dyrevelferden når det blir lettere å få fellingstillatelse.

- Enhver kan ringe til miljødepartementet for å få lov til å skyte nesten hva de vil. Det gjøres ukontrollert, og vår bekymring er at det går ut over dyrevelferden, sier Borda til ABC News.

Borda mener regjeringen heller burde leie inn profesjonelle skyttere for å redusere antallet kenguruer i stedet for å la bønder gjøre det.

- Dette er sannsynligvis det verste mulige utfallet for kenguruen, men jeg må understreke at vi forstår situasjonen bøndene er i, sier han.

Preges av tørken

Tørken har ikke bare ført til at dyrene har blitt sendt på slakting. Noen bønder har også valgt å drepe dem selv, fordi de ikke ønsker å se dem lide uten mat og vann, skriver Al Jazeera, som siterer nyhetsbyrået AP.

Noen australske bønder preges også psykisk av situasjonen de står i.

Australske bønder får økonomisk bistand fra staten som følge av tørkekrisen, men de mener selv at de ikke får nok, skriver The Telegraph.

TØRKE: Fraværet av regn har skapt krisetilstander i det norske landbruket. For melkebonde Jon Herman Wold-Hansen er det tungt å se at én sesong truer hele livsverket. Samtidig ber landbruks- og matminister Jon Georg Dale bøndene om å samarbeide for å komme seg gjennom krisa. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Bondeorganisasjonen i Australia, New South Wales Farmes, mener også at støtten kommer for seint.

- Alle klimaguruene som har kunnskap om været kan fortsatt ikke fortelle oss når tørken kommer. Vi vet ikke om vi går i blinde. Vi må bare gå for en plan og håpe på at det regner, sier James Jakcson, lederen for bondeorganisasjonen, til Channel News Asia.

Dessverre ser det ikke ut til at det kommer regn med det første.

TØRKE: På grunn av tørke og matmangel må sauebonde Mona Solberg slakte over halvparten av sauene sine. - Det er helt jævlig, jeg føler meg som en bøddel, forteller hun til Dagbladet. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

- Skadet i flere år

Også her hjemme har bønder bedt om en statlig krisepakke etter tørken de har slitt med i sommer, men her har den økonomiske bistanden blitt avslått.

Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag, sa til Dagbladet tidligere i dag at krisen vil bli verre uten krisepakke, og at matvareproduksjonen kan bli ramma i mange år framover.

- Vi er i en situasjon hvor norsk landbruk kan bli skada i flere år framover, og vi får inn meldinger om at mange norske bønder sliter psykisk.