Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verste tørken på 50 år

18 millioner kinesere mangler drikkevann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det varme sommerværet skaper stor problemer i Kina, rapporterer Xinhua.

Over 18 millioner innbyggere og 70 millioner husdyr har ikke tilstrekkelig med drikkevann, og får tilsendt vann fra andre deler av landet. Det lover også dårlig for høstens avlinger - 130 millioner hektar med dyrket mark er ødelagte. Skadene beløper seg til mange milliarder kroner

Det er Chongquing og Sichuanprovinsen sørvest i Kina som har blitt hardest rammet av tørken. I Chongquing har det ikke kommet noe nedbør på over 70 dager og to av tre elver har tørket inn. I tillegg har temperaturen aldri gått under 35 grader celsius den siste måneden- i forrige uke ble det registrert rekordhøye 42 grader.

Mennekseskapt tørke?

- Det er den menneskeskapte, globale oppvarmingen som har skylden for tørken, sier Dong Wenjie, direktør ved det kinesiske senteret for klimaforskning.

- Drivhuseffekten fører til økte temperaturer, anormale klimaforandringer og alvorlig tørke, i tillegg til en rekke sosiale problemer, som fattigdom som utløses av harde tørkeperioder, sier Dong.

Kinesiske meteorologer avviser at «De tre kløfter»-prosjektet har noen forbindelse til tørken. Prosjektet betegnes som Kinas største siden byggingen av Den kinesiske mur: Verdens tredje lengste elv demmes opp for å skaffe energi til Kina.

- «De tre kløfter» skaper ikke tørke, snarere tvert i mot. Fuktigheten i området vil øke takket være vannreservoaret, sier Liu De, direktør ved Chongquings meteorologiske institutt.

I CHONGQING FÅR INNBYGGERNE UTDELT DRIKKEVANN FRA MYNDIGHETENES «VANNVOGN»: Myndighetene oppfordrer borgerne til å holde seg i skyggen. Begge foto: Scanpix
I CHONGQING FÅR INNBYGGERNE UTDELT DRIKKEVANN FRA MYNDIGHETENES «VANNVOGN»: Myndighetene oppfordrer borgerne til å holde seg i skyggen. Begge foto: Scanpix Vis mer
GRUNNSTØTT BÅT: To av tre elver i området har tørket inn.