Uværet i Spania

Verste uvær på 102 år - kaos ved Middelhavet

Druknet i flombil ved Valencia - nå er det aller verst i Alicante.

UVÆR: To mennesker er bekreftet omkommet etter kraftig nedbør over sørkysten av Spania. Video: Avamet. Reporter: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Kysten og innlandet sørøst på den spanske kysten av Middelhavet har i løpet av siste døgn hatt det verste regn- og flomværet på 102 år.

Det var da - i 1917 - at nedbørsmålingene startet i denne delen av Spania, og alle de gamle nedbørsrekordene er slått i dag, melder den store spanske avisa El Mundo.

Den aller verste rekorden ble notert i byen Ontinyent sør for Valencia, der det kom ned 277,6 millimeter regn i løpet av noen formiddagstimer torsdag. Det melder den spanske værvarslingstjenesten AEMET og nyhetstjenesten AccuWeather.

FORSVANT I HULL: Situasjonsbilde fra en av gatene i byen Ontinyent torsdag etter at den flomdigre elva har feid gjennom. Den ene bilen er i ferd med å forsvinne helt ned i et hull.Foto: Jose Jordan, AFP/NTB Scanpix.
FORSVANT I HULL: Situasjonsbilde fra en av gatene i byen Ontinyent torsdag etter at den flomdigre elva har feid gjennom. Den ene bilen er i ferd med å forsvinne helt ned i et hull.Foto: Jose Jordan, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

- Hinsides, var kommentaren fra statsmeteorolog John Smits i går da han vurderte varselet om 90 millimeter i løpet av en time i samme område.

Elva steg 9 meter

Og verre ble det. Spanske medier skildrer uvirkelige situasjoner med flytende biler og møbler i gatene.

Vannstanden i elva Clariano steg med nesten 9 meter på to timer i og rundt byen Aielo de Malferit.

Ei bru fra 1500-tallet ble ødelagt som følge av vannmassene, opplyser byens ordfører Juan Rafael Espi til nyhetsbyrået Europa Press.

Brunt vann flommet gjennom byens gater og tok med seg flere biler. Vannet nådde nesten toppen av inngangsdørene på bygninger som ligger langs elvebredden.

Hundrevis av mennesker har ringt de spanske nødnumrene for å få hjelp. Veier og togtraseer er stengt, og redningsmannskap har rykket ut for å redde folk ut av biler og ned fra hustak, skriver NTB-AP.

FASTKLEMT OG DRUKNET: Dette er bilen som ble tatt av flomvannet i ved byen Caudete og der et fastklemt par druknet. Ifølge de siste oppdateringene i spanske medier skal de to flomofrene i 70-årene være søsken. Foto: Atlas/AP/NTB Scanpix.
FASTKLEMT OG DRUKNET: Dette er bilen som ble tatt av flomvannet i ved byen Caudete og der et fastklemt par druknet. Ifølge de siste oppdateringene i spanske medier skal de to flomofrene i 70-årene være søsken. Foto: Atlas/AP/NTB Scanpix. Vis mer

Fra i kveld til fredag formiddag er det feriebyen Alicante som er det nærmeste et katastrofeområde.

Lokale tornadoer har kommet sammen med regnet i Alicante-området. I Denia har en tornado revet ut langveggen på en stor idrettshall.

I formiddag omkom et par i 70-åra i bilen som ble tatt at flomvannet og veltet rundt ved byen Caudete, 100 kilometer sørvest for storbyen Valencia.

ALICANTE I KVELD KL. 18: Flomvannet løfter bort parkerte biler fra en parkingsplass i Orihuela rett utenfor den spanske feriebyen Alicante. Foto: EPA/NTB Scanpix.
ALICANTE I KVELD KL. 18: Flomvannet løfter bort parkerte biler fra en parkingsplass i Orihuela rett utenfor den spanske feriebyen Alicante. Foto: EPA/NTB Scanpix. Vis mer

Paret ble liggende fastklemt i bilen og druknet før redningsmannskaper fikk dem ut, melder spanske medier.

250 000 hjemme fra skolen

Veier og jernbane i Valencia- og Murcial-regionen er satt helt ut av spill i vannkaoset. Over 250 000 skoleelever i mer enn 80 kommuner har hatt skolefri i dag, og kommer seg heller ikke til skole fredag.

REGN: Det er meldt kraftige byger på østkysten av Spania. Slik så gatene i Torrevieja ut etter noen kraftige byger. Foto: Geir S. Bjørnsen Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV Vis mer

- Først fredag ettermiddag eller kveld vil regnværet dempe seg rundt Alicante og innover mot Valencia, sier vakthavende meteorolog Mette Skjerdal ved Meteorologisk institutt i Bergen til Dagbladet.

Dagtemperaturene i de våteste områdene mellom Valencia og Alicante er mellom 20 og 24 grader.

VÆR: Hagl så store som golfballer falt ned på Mallorca. Meteorologisk institutt anbefaler folk på sydentur å følge farevarslene på EUs løpende værvarsling. FOTO: @robbertomateo Vis mer

I helga roer været seg i denne delen av Middelhavet, men det er likevel et åpent spørsmål om mange veistrekninger blir framkommelige etter ødeleggelsene.

EUs varslingssystem for ekstremvær, Meteoalarm, har aller høyeste farefarge rødt også for samme område fredag.