Verste voldsdøgn på ukevis i Midtøsten

Minst ti mennesker ble drept i det verste voldsdøgnet på flere uker i de okkuperte områdene. Samtidig uttrykte palestinernes økende skepsis til undersøkelseskommisjonen som utenriksminister Thorbjørn Jagland er medlem av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem palestinere, inkludert tre politifolk ble drept da israelske stridsvogner fyrte av flere granater mot en politipost i utkanten av byen Jenin i ettermiddag, ifølge byens palestinske borgermester. Han sa at israelerne skjøt uten varsel, og at de to sivilpersonene passerte tilfeldig da granatene slo ned.

Tidligere på dagen ble en 18 år gammel palestinsk mann skutt og drept av israelske soldater i Betlehem og en annen i Øst-Jerusalem.

To israelere døde etter at bilen deres ble angrepet av væpnede palestinere i nærheten av den store jødiske bosettingen Kiryat Arba utenfor Hebron på Vestbredden.

Den ene av israelerne var en 45 år gammel fembarnsmor som døde momentant, mens den andre, en mann, døde på sykehus noen timer etterpå. En tredje passasjer ble alvorlig såret.

Også utenfor Jeriko ble en israelsk mann drept da bussen han var på, ble beskutt av palestinere.

Statsminister Ehud Barak sa at Israel ville hevne drapene, og palestinerne forberedte seg på represalier.

Både i Hebron, Jerusalem, Betlehem og Ramallah var det sammenstøt mellom palestinere og israelske soldater i dag, som var 13-årsdagen for starten av den forrige intifadaen i 1987.

Foruten de drepte ble minst 20 palestinere såret i Hebron, ti i Ramallah og et titall i Jerusalem.

Mister troen

Granskingskommisjonen som Jagland deltar i, kommer til Midtøsten mandag, men allerede før den begynner sitt arbeid er palestinerne i ferd med å miste troen på den.

Det var palestinerne som først ønsket en kommisjon som skulle granske årsakene til al-Aqsa-opprøret, som begynte i september. Israel var imot at en slik kommisjon skulle begynne sitt arbeid mens volden fortsatt raste.

Senere har imidlertid Israel droppet sine innvendinger, etter å ha blitt orientert av USA om hvordan den skal fungere. Palestinerne anklager israelerne for å forsøke å utvanne kommisjonens myndighet.

«Det er blitt klart at Israel forsøker å utvanne mandatet til kommisjonen slik at den bare får en seremoniell funksjon, « het det i en erklæring fra de palestinske selvstyremyndighetene fredag.

Advarer mot utvanning

Granskingskommisjonen ledes av den tidligere amerikanske senatoren George Mitchell, som bidro til å mekle fram Langfredagsavtalen i Nord-Irland.

Den palestinske informasjonsministeren Yasser Abed Rabbo sa i en erklæring at Israel er redd for å bli kritisert og derfor vil sikre seg at kommisjonens mandat er mest mulig begrenset.

«Å utvanne eller begrense mandatet til kommisjonen vil virke mot sin hensikt og kan gjøre situasjonen enda verre også på regionalt plan,» het det i Rabbos erklæring.

Israel på sin side sier de ikke har noe å frykte, så lenge kommisjonen ikke favoriserer palestinerne og legger all skyld på den ene siden. Israel og palestinerne ble enige om opprettelsen av kommisjonen på toppmøtet i Sharm el-Sheikh i oktober.

Godt over 300 mennesker har mistet livet under intifadaen som begynte for to måneder siden. De aller fleste er palestinere, men også 35 israelske soldater og bosettere og 13 israelske arabere er drept. Vel hundre av de drepte er barn under 18 år.

(NTB)

SAMMENSTØT :Både i Hebron, Jerusalem, Betlehem og Ramallah var det sammenstøt mellom palestinere og israelske soldater i dag, som var 13-årsdagen for starten av den forrige intifadaen i 1987.
TERGER :En Palestinsk steinkaster terger Israelsk politi i gamlebyen Jerusalem.