ROVDYR: Russlands president Vladimir Putin er blant verstingene når det gjelder pressefrihet, mener Reportere uten grenser. Foto: REUTERS/Benoit Tessier
ROVDYR: Russlands president Vladimir Putin er blant verstingene når det gjelder pressefrihet, mener Reportere uten grenser. Foto: REUTERS/Benoit TessierVis mer

Versting for journalister

- Et rovdyr mot en fri presse, mener Journalister uten grenser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Putin er en av 39 «rovdyr» som Reportere uten grenser identifiserer. Han er på lista sammen med blant annet den nye kinesiske lederen Xi Jinping og den italienske mafiaen, som er årsak til flere journalisters død.

- Kontroll-freak
Reportere uten grenser vurderer arbeidsforholdene for journalister, og graden av en fri presse i praktisk talt elle land.

Noe av den hardeste kritikken rammer den russiske presidenten, etter at han tok tilbake til presidentembetet for et år siden.

- Hvis man skulle bruke bare ett ord for å beskrive president Vladimir Putin, som ble forfremmet til president i 2000, etter et ti-år med undergravd autoritet, så må det være at han er en «kontroll-freak», heter det i rapporten.

- Siden han kom tilbake som president i 2012 har Putins retorikk blitt stadig mer militaristisk og kald-krigs aktig, heter det blant annet i rapporten. Den nevner også flere nye lover som er vedtatt etter at Putin kom tilbake til Kreml, som ruller tilbake lovverket når det gjelder ytringsfrihet og demokrati.

Reportere uten grenser tar ikke den russiske presidenten på ordet da han i forrige måned hyllet ytringsfriheten i Russland på årsmøtet til det russiske journalistforbundet.

- Uunnværlig i Russland
- Medias aktive og ansvarlige holdning, og en i sannhet uavhengig og modig journalistikk, er enda mer enn ønsket og uunnværlig i Russland, sa Putin.

- Uunnværlig eller ikke. Uavhengig journalistikk er en risikosport i Russland, sier Reportere uten grenser.

Til sammen 29 russiske journalister er drept etter at Putin ble president første gang i 2000. Mange av drapene er uoppklarte, og Russlands politiske opposisjon mistenker at myndighetene, eller personer med tilknytning til myndighetene, står bak.

Putin strammet til, og kjøpte opp uavhengige TV-stasjoner, etter at han kom til makta i 2000. Selvsensur er vanlig i de nasjonale TV-kanalene, som er de fleste russeren viktigste nyhetskilde. Men en del av avisene, og radiokanalen Ekko Moskva, er medier der ikke bare regjeringens, men også opposisjonens synspunkter kommer fram.