Versting-gata tar kveld

- Rosenkrantz' gate, Norges farligste gate? - Ha, du, jeg er fra Jugoslavia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han sto nederst i Rosenkrantz' gate, røyka en sigarett og ventet på sin venn. Han hadde vært i verre gater enn Rosenkrantz' gate, serberen.

Gata Oslo-politiet ba folk holde seg unna i mai, slumret mer enn de fleste denne onsdagskvelden. Natt til lørdag ble 24-årige Bernt Christian Thon Reppe skutt og drept i garderoben på Snorre Kompagniet - i Rosenkrantz' gate.

Det eneste rosenrøde med gata er navnet. Himmelen trakk seg nedover hustakene,og en uteligger stappet den siste gratispølsa i munnen.

- Jeg har vann på flaska, skal snart fylle sprit på, opplyste han. Han skulle finne seg ei seng et sted.
Tinghuset lå i dvale, et eldre japansk ektepar stavret seg over gata med kurs for suvernirbutikken og Tre Star Kebab reklamerte for tre stjerners kebab. Dressingen utgjør de tre stjernene, forklarte Shadow bak disken.

- Hos oss skjer det ikke bråk. Folk spiser her. Og så lager vi kebaben fort så folk ikke får tid til å tenke og bråke.
Utenfor hadde en amerikansk dame stanset opp. Oj, oj, hvilket land, hvilken by, sa Mary Willis Biow fra L.A.

- Ikke en gang tyggegummi smurt over asfalten i Rosenkrantz' gate, sa Mary Willis Biow og kikket ned.

- I like your city! Rent er det, og skikkelige mennesker har dere her i Norge, var jeg ikke amerikansk, skulle jeg være norsk.
- Men dette er Norges farligste gate, dette?

- Du skulle vært i L.A., sa Mary og ruslet mot Grand.

Der Rosenkrantz' gate åpner seg mot Oslofjorden ventet en ung herre i frakk. Hadde festet blikket et sted der ute, så han hadde et mål der han sto.

- Stevnemøte?

- Nei takk, svarte herren frekt. Vi snudde.

Motorsyklene ruste de hundre meterne mellom Rådhusgata og Stortingsgata.

Bartenderen på Tors Hammer ba oss komme igjen en fredag klokka tre. Da skulle det visstnok være folk der.
- Dette er offpist, skjer ikke bråk her, slipper ikke inn utlendinger her, slang en av gjestene med leppa.

Bartenderen sa ingenting. Jo, om været, om Rosenkrantz' gate en solskinnsdag:

- Kødder'u eller? Klart dårlig vær gir dårlig stemning. Lørdag var det dårlig vær, da var det bråk. Nede i gata, ja, sa bartenderen.
For bråket i Rosenkrantz' gate er visst alle andre steder enn akkurat der suvernirbutikken din er, eller flaggfabrikken din, eller puben din, eller banken din, eller kebabsjappa di.

Bare ikke for Aleksander B. Nilsen bak baren på Original Nilsen. For han har fått tåregass sprayet i øynene av en guttegjeng som ikke tålte at han stengte baren når han skulle.

Og han har en kjæreste som ble antastet av en gjeng lenger ned i gata 17. mai. Aleksander skalv av sinne. Og han har en kompis som ble slått ned foran ham fordi han sto i veien. Og han så gutten som drepte Bernt Christian Thon Reppe dra opp pistolen lørdag.
- Det er blitt verre. Det går ikke ei helg uten et par slåsskamper. Gjenger som står på hver sin side av gata, unge folk som slår før de spør. Men på den andre sida av gata - der er du trygg, sa Aleksander og pekte.

Dit Aleksander pekte spilte de «En glad saks» på Oslo Nye Teater. I Rosenkrantz' gate.