Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Versting mot prestesønn

BEOGRAD (Dagbladet): Går alt etter planen, møtes den internasjonale verstingen Slobodan Milosevic og prestesønnen fra Nordre Land, Knut Vollebæk, i kveld eller i morgen formiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Møtet, som Milosevic allerede har utsatt én gang, kan avgjøre om NATO vil bombe Serbia.

Utenriksminister Knut Vollebæk avbrøt i går sin reise til Balkan, og reiste direkte tilbake til Oslo fra Wien. I Wien hadde han et mange timer langt møte med sine kolleger i OSSEs ledertroika, etter krisa som har oppstått etter helgens serbiske massakre i Racak og utvisningen av OSSE-sjefen i Kosovo, William Walker.

Vil la ham bli

- Walker blir værende. Jeg er overbevist om at president Milosevic vil la ham bli mens vi drøfter situasjonen, sier Vollebæk til NTB.

Walker skulle egentlig vært ute av Jugoslavia i går ettermiddag, men har fått forlenget fristen til å forlate landet til i ettermiddag - omtrent på det tidspunktet Vollebæk etter planen skal møte Milosevic i Beograd. Men OSSE har gjort det klart at Walker ikke reiser.

Uberegnelig

Vollebæk treffer etter alt å dømme en Milosevic i det uberegnelige lune i dag.

Den serbiske lederen sa til NATOs to toppgeneraler Wesley Clark og Klaus Neumann at han ikke hadde noen innrømmelser eller beklagelser å komme med.

Milosevic og Vollebæk har møtt hverandre to ganger etter at Vollebæk ble utenriksminister. Første gang var i mai i fjor.

Da var Vollebæk en del av ledertroikaen i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, og ble sjokkert og nedslått over Milosevics uforsonlighet.

Andre gang var for to uker siden. Da var Vollebæk sjef for operasjonen som omfatter snart 800 OSSE-observatører i Kosovo. Etter et diplomatisk maratonløp fikk han hindret at serbiske styrker gikk til et massivt angrep for å sette fri åtte serbiske fanger.

Han fikk løst en akutt krise, og fikk et generelt løfte om samarbeid med OSSE.

I mellomtida har vi sett hva løftet var verdt.

Vollebæk møter i formiddag NATOs generalsekretær Javier Solana i Oslo. Sammen vil de legge opp en strategi for hva Vollebæk skal si til Milosevic. Noe ligger ganske klart i kortene: NATO sier de er klare til å angripe innen 48 timer, og av at amerikanske krigsskip seiler inn i Adriaterhavet.

Den militære trusselen ser ut til å bli mer og mer konkret for hver time som går. Det er det budskapet prestesønnen skal overbringe verstingen når de møtes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling