«Versting» rydder opp

Rogaland fylke er Norges venteliste-versting med 5684 brudd på ventelistegarantien ved årsskiftet. - Tallene er helt uinteressante fordi de er et halvt år gamle, sier direktør Jan R. Jonassen ved Sentralsykehuset i Rogaland (SiR).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tallene beskriver situasjonen i fjor sommer. Vi har brukt høsten til å rydde opp og antallet garantibrudd raser nå nedover, sier Jonassen.

SiR har nesten tre ganger så mange brudd på ventegarantien som «lillebroren», Fylkessykehuset i Haugesund.
Bare bruddene på den nye tremånedersgarantien var 1801, hvorav fylkessykehusets andel var 193. Antall brudd på seksmånedersgarantien var til sammen 3883.

Drøyt 50 prosent av garantibruddene i hele landet er registrert ved sykehusene i Rogaland, Østfold og Møre og Romsdal. Til sammen venter rundt 25 000 pasienter i hele landet lenger enn garantien lover.

Overskudd

- Jeg har ikke tall fra årsskiftet, men 18. februar i år var antallet garantibrudd totalt hos oss 1503. Tallet var 1274 i går.

- Slik raser tallene nedover. Når vi målet vårt, har vi ingen garantibrudd om et halvt år, sier Jonassen.
Nylig kunne han vise til et budsjettoverskudd på 3,8 millioner kroner for fjoråret. Det er første gang i sykehusets historie, sier han.

Han er oppgitt over ventelistegarantien som styringsredskap og forskjellsbehandlingen systemet har medført.

- Rogaland gir 44 prosent av pasientene ventelistegaranti. Telemark gir 11 prosent og har få brudd. Det sier seg selv at vi har fire ganger støre sjanse for garantibrudd.

- Når fylkene tolker garantiordningen så forskjellig må det bli en merkelig statistikk, sier Jonassen, som ikke synes det noe mål i seg selv å gi færre garantier.

- Målet er å effektivisere sykehuset. I fjor behandlet vi 12000 flere pasienter enn planlagt. I år har vi planlagt 1250 flere operasjoner enn i fjor, opplyser Jonassen.
Det siste halvåret har SiR, ifølge direktøren, brukt mye tid på å rydde opp i ventelistekaoset og bedret rapporteringen.

Ganske håpløst

- Vi bruker masse ressurser på et system som jeg anser for ganske håpløst. Man burde lage et system som handler om kategorier lidelser og hvor mye det haster.

- Vi vil i framtida bruke tid på resultatrapportering internt. Det innebærer blant annet at alle vet hvor mange operasjoner vi klarer i uka, hvor nær vi ligger inntjeningen vi har satt som mål og produktivitet i hver avdeling, sier Jan R. Jonassen.

FEIL TALL: Direktør Jan R. Jonassen på Sentralsykehuset i Rogaland misliker rollen som versting i Norge.