«Verstingen» Kleppe på tynn is

Carl I. Hagens dramatiske utspill mot Vidar Kleppe fire dager før nominasjonsmøtet kan gjøre nytten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kleppe var inntil i går i klar ledelse, men en rekke kilder mener at det nå er omtrent dødt løp mellom «verstingen» Kleppe og «nikkedokka» Åse Schmidt.

- Jeg kan ikke spå noe om utfallet, men det ser ut til å være helt jevnt, sier Odd Djøseland, som er en av Schmidts støttespillere og selv er blant toppkandidatene.

Seks- sju andre innsidere fra begge leirer i fylkeslaget vurderer også utfallet som helt uvisst. Et unntak er Vidar Kleppes våpendrager Olaf Messel, som fremdeles tror på en klar Kleppe-seier.

Tragisk

- Hagens tragiske utspill vipper flere usikre til Vidar Kleppe. Vi vil ikke fjernstyres fra Oslo, og vi vil ikke at nikkedokka Åse Schmidt skal erstatte Vidar på Stortinget, sier Messel.

Heller ikke Djøseland er særlig glad for Hagens utspill mot Kleppe.

- Jeg forstår at han sier det og hvorfor. Men jeg liker det ikke, sier han.

Partiets nestleder Siv Jensen synes derimot Hagens utspill er på sin plass.

- Jeg håper at delegatene nå tar inn over seg alvoret. De må vurdere all den uroen som har vært, og de må tenke framover, sier Jensen, som var på bedriftsbesøk i Mandal sammen med Åse Schmidt i går.

Overrasket

Vidar Kleppe tar Hagens utspill til etterretning, men innrømmer at han er overrasket - «fordi partiformannen gjentatte ganger klart har sagt at han ikke vil blande seg inn i nominasjonsprosessene». Hagens begrunnelse for likevel å gjøre det, blåser han bare av og avfeier som «helt urimelig».

- Skal det faktum at jeg støtter stortingskolleger som Per Ove With, Per Sandberg og Øystein Hedstrøm - for å nevne noen jeg har støttet - føre til at partiformannen bryter sine egne prinsipper?

Vest-Agder fylke har bare fem stortingsplasser til fordeling på alle partiene. Normalt vil Frp bare kunne få en representant fra sørlandsfylket.

Bare to av de 13 lokallagene i fylket hadde Åse Schmidt på topp da nominasjonskomiteen begynte sitt arbeid i høst. Vidar Kleppe hadde fylket i sin hule hånd, men de siste månedene har uformelle samtaler og kraftige signaler i kulissene ført til at forspranget har skrumpet inn.

Mulighetene svekket

Og mye tyder på at Kleppes siste øvelse med først lansering, deretter kansellering av seg selv som utfordrer til nestledervervet i partiet, har svekket mulighetene i hjemfylket. Særlig etter at Hagen nå bryter sitt løfte og prinsipp om å ikke blande seg inn i fylkespartienes nominasjoner.