Verstingen triumferte

En overlykkelig Øystein Hedstrøm vant i går nominasjonsslagsmålet i Østfold Frp. Hedstrøm varsler en knallhard innvandringspolitikk og en forholdsvis ubetinget lojalitet til partisjef Carl I. Hagen, konstaterer Dagbladets Erling Ramnefjell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld ble utfallet av tre års sammenhengende slagsmål i Østfold Frp klart: Det blir fire nye år med Frp-verstingen Øystein Hedstrøm på Stortinget for Østfold. Det skjer trass i at han ikke har hatt støtte fra Carl I. Hagen og den sentrale partiledelsen. Og det skjer trass i at han er blitt systematisk og skånselløst motarbeidet fra fylkesstyret i Østfold hele inneværende stortingsperiode.

Det ble en personlig triumf for Hedstrøm, og fullstendig nederlag for fylkesstyret med fylkesformann Stig T. Nordberg i spissen. De har på et vis kjempet Carl I. Hagens og partiledelsens kamp for å gjøre Frp til mer enn bare et ensaksparti (les: bare opptatt av å stoppe all innvandring). Da måtte Hedstrøm bort, mente de. Men hovedårsaken til motsetningen i Østfold er av høyst personlig art: Hedstrøm og hans motstandere tåler ikke trynet på hverandre. Årsaken til det er mer kompleks enn det som kan belyses her, men en vesentlig grunn er at Hedstrøm krever minst like stor lojalitet av sine folk som det Carl I. Hagen gjør. Likevel: Både Øystein Hedstrøm og hans motstander hyllet Carl I. Hagen som den store sol. Det var plakater på veggene med bilde av Hagen, med budskapet «Gi Hagen en sjanse».

- Han har appell og karisma og er en god stemmesanker, ingen tvil om det. Han har gjort en god jobb på Stortinget og er flink til å markedsføre seg i media, innrømmer Nordberg, og forsøker å være en god taper.

Det var stuvende fullt i Lisleby Samfunnshus i god tid før retur-oppgjøret om makta i Fredrikstad Frp startet i går kveld etter at Nordberg-fløyen fikk annullert forrige årsmøte for 14 dager siden etter et klart nederlag.

Håpet til Nordberg & co. var at de skulle klare å mobilisere tilstrekkelig til å vinne omkampen. Men Hedstrøm er åpenbart ikke den man skal undervurdere når det gjelder å samle meningsfeller, og han har folk med gode forbindelser som jobber for seg. Én av dem er mannen som ble valgt til formann for 14 dager siden, og som ble valgt igjen i går kveld, tidligere bensinstasjonseier Øistein Solgaard fra Onsøy.

- Mange av de som kom hit i kveld og stemte på Solgaard og Hedstrøm, er Solgaards gamle kunder, hevdet en fra taperfløyen.

Hele 187 stemmeberettigede av Fredrikstad Frp's rundt 300 medlemmer tok fri fra julestria og møtte fram for å avgjøre kampen for eller imot Hedstrøm.

- Tenk om de hadde kommet for å slåss for saken og partiet, sukket et kvinnelig medlem av Nordberg-fløyen etter at det var klart hvilken vei dette ville gå.

Det ble klart ganske tidlig etter at den for anledningen spesialinnkalte ordstyrer, Per Ove With, hadde ordnet de innledende formaliteteter. With er medlem av Frp's «ukulturutvalg», og til overmål medlem av stortingets «krigskomité», som han selv sa da han presenterte seg. Blant observatørene var dessuten hovedorganisasjonens organisasjonssjef Leif Hjeltnes. Så her skulle alt gå rett og riktig for seg.

Valg av ny lokallagsformann som første post ville raskt vise hvor i salen makta satt. Hedstrøm virket anspent der han satt på en bordkant bakerst i salen iført sin alltid pertentlige svarte dress og hvite skjorte. Men avstemningen etterlot liten tvil: Hedstrøms mann - Solgaard - fikk 102 stemmer, motkandidaten 82. Begeistret strakte Hedstrøm armene over hodet og klappet, mens hans tilhengere hoiet av fryd. Hedstrøm fosset fram gjennom midtgangen og ga Solgaard en hjertelig omfavnelse framme ved podiet. I noen minutter gjorde han ikke annet enn å trykke hender, klappe skuldrer og motta klemmer, som om dette virkelig var Florida.

Men han ville ikke innkassere noen seier før valget av delegater til nominasjonsmøtet var avgjort. Det ble til gjengjeld enda klarere: Lista med de 19 som vil støtte Hedstrøm fikk 100 stemmer. Nordberg-lista fikk bare 64.

Hedstrøms armer føk igjen til værs før han takket salen med et dypt bukk.

Etterpå var det pressekonferanse inne i et hjørne i garderoben. Der lovte Hedstrøm med høy, nesten eksaltert røst at han skulle stå på for å bringe Frp tilbake til de høyder partiet hadde vært oppe på for bare åtte uker siden, 35,8 prosent.

- Jeg skal drive en knallhard kriminal- og innvandringspolitikk, sa han og lovte også kamp for helse, eldreomsorg og lavere skatter.

- Men var ikke valget av deg et nederlag for Carl I. Hagen?

- Nei, det er en misforståelse, for som det ble sagt klart fra talerstolen i kveld fra alle hold, så er Carl I. Hagen sjefen. Han er en ener, og vi står alle på samme linje og samme program.

- Tror du Hagen er fornøyd med at du ble valgt?

- Det vet jeg ikke, men han står for konkurranse, og sentralstyret har sagt at det ikke skal blande seg inn i nominasjonene i fylkene.

Sa Hedstrøm og klemte og klappet og takket forbipasserende i ett sett:

- Takk for at du stilte opp. Det glemmer jeg aldri. Det skal du bare vite.

<B>SEIERHERREN:</B> Øystein Hedstrøm sikret seg i går fire nye år på Stortinget.