Verstingenes kyniske spill

Frp-ledelsen er sikker på at Vidar Kleppe står sentralt i en kampanje for å få fjernet Siv Jensen som nestformann. De opplever at Cathrin Rustøen blir brukt av versting-fløyen i et kynisk spill som skal ende med Kleppe som Carl I. Hagens etterfølger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har hatt samtaler mred sentrale partikilder, og dette er historien de forteller:

- Terje Søviknes var det første hinderet på veien mot Vidar Kleppe som ny nestformann. Det er nå borte. Neste mål er å svekke Siv Jensens omdømme og troverdighet så kraftig at hun ikke kan fortsette i ledelsen. Da skal Vidar Kleppe rykke inn som den eneste plettfrie arvingen i Frp.

Frp-ledelsen ser med gru hvordan voldtektsanklagene river partiet i filler. De kan delvis klandre seg selv. De tok aldri voldtektsanklagene på alvor. De var altfor opptatt av eget og motstandernes maktspill.

Angrep

Frp-ledelsen mener at de får bekreftelse for sin analyse i gårsdagens VG hvor Cathrin Rustøen går til angrep på Siv Jensen.

- Hun skjelte meg ut, og hevdet at jeg hadde dolket henne i ryggen... Hun sa at det jeg hadde gjort var en knyttneve rett i ansiktet hennes, sa Rustøen.

- Helt feil, mener generalsekretær Geir Mo, som til Nettavisen sier han satt ved siden av Jensen da hun ringte Rustøen. Mo vil ikke beskylde Rustøen for løgn, men sier at «hun har et troverdighetsproblem».

- Det var en sivilisert og ordentlig samtale. Siv sa til Cathrin Rustøen at hun hadde vondt av jenta, og gjentok at Frp har et tilbud om hjelp til henne hvis hun ønsket det, forteller Mo til Nettavisen.

Han sier videre Rustøen åpenbart har en annen agenda. Hva den består i, vil han ikke utdype.

Et offer

Men etter det Dagbladet forstår mener Frp-ledelsen at Cathrin Rustøen bare er et offer som utnyttes kynisk av de som vil kuppe partiet.

I første omgang gjelder det opprørerne i Hordaland med tidligere fylkesleder Sigrun Sangolt Natås i spissen, sammen med blant andre stortingsrepresentant Terje Knudsen fra samme fylke og partimedlem Hauko Tveitt. Disse står i nær kontakt med Vidar Kleppe.

Da det i januar ble kjent at Carl I. Hagen var informert om kupp-planer fra blant andre Natås, var det Kleppe hun straks ringte til. Og Kleppe møtte Haukko Tveitt på Tostrupkjelleren i Oslo et par dager før Rustøen gikk på talerstolen med voldtektsanklagene. Alle de sentrale opprørerne i Hordaland visste om hva som skulle skje i god tid før sex-anklagene sprakk.

Og Frp-ledelsen merket seg ett viktig punkt i gårsdagens VG-artikkel:

Samme dag som Rustøen informerte Vidar Kleppe om voldtektsanklagene mot tre tillitsvalgte, 17. januar, møtte hun VG. Ikke for å la seg intervjue, men for å ha ryggen fri hvis saken ble kjent uten hennes medvirkning. På det tidspunktet visste Kleppe sprengkraften i Rustøens anklager.

Når hun så til slutt «følte seg tvunget» til å gå på talerstolen i Hordaland Frp med voldtektsanklagene, var det i samforståelse med Hordalands-verstingene og Vidar Kleppe.

Drevne Kleppe

Frp-ledelsen mener Vidar Kleppe har hatt en sentral rolle i maktspillet. Han blir sett på som en svært dreven motstander som denne gang er i ferd med å lykkes i så sterk grad at selv politikkens elitespiller Carl I. Hagen føler seg trengt inn i et hjørne.

Hver gang han og Siv Jensen prøver å kjempe seg ut, slår en ny anklage imot dem, denne gang utskjellingsanklagen. Ledertrioen Hagen, Jensen og Mo er overbevist om at Cathrin Rustøen bare er en brikke i det spillet som skal ende i Siv Jensens fall _ og bane veien for Kleppe.

Rustøens bistandsadvokat Berit Reiss-Andersen avviser at hennes klient får hjelp av noen i partiet.

- Cathrin rådfører seg ikke med noen andre enn nære venner og familie. Hun har meldt seg ut av partiet, og har ingen skjult agenda. Det var hennes egen avgjørelse å gå på talerstolen i Hordaland Frp. Cathrin er ingen naiv jente som lar seg bruke av andre, sier Reiss-Andersen til Dagbladet. Hun fastholder at Cathrins versjon av telefonsamtalen med Siv Jensen, men innrømmer at hun også ble tilbudt «profesjonell hjelp».

- Men denne hjelpen viste seg å være en psykolog fra Frps interne bedriftshelsetjeneste og takket derfor nei, sier Reiss-Andersen.

<B>MOLDVARP?</B> Først ut med Terje Søviknes, så Siv Jensen. Da vil alt ligge til rette for at Vidar Kleppe kan rykke inmn som den eneste plettfrie arvingen i Frp, hevder sentrale partikilder.