Verstinger ut av oljefondet

I fjor sa Per-Kristian Foss at etiske retningslinjer for oljefondet var uaktuelt. Men i går ble det umulige plutselig fullt mulig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Staten har en etisk plikt til å innføre etiske krav,» fastslår ekspertutvalget som har vurdert hvorvidt Norges oljefond på 600 milliarder kroner kan forvaltes på en sosialt ansvarlig måte. Utvalget er nedsatt av Finansdepartementet.

Bare for ett år siden - under Dagbladets avsløringer av oljefondets investeringer i selskaper tatt for grove brudd på menneskerettighetene og miljøødeleggelser - sa Foss at etiske retningslinjer var uaktuelt. Noen uker seinere fikk SV med seg opposisjonen, og til slutt også regjeringspartiene, på å nedsette et ekspertutvalg som skulle vurdere muligheten for å skjele til flere verdier enn profitt.

Skal filtreres

I går foreslo utvalget, ledet av professor Hans Petter Graver, dette:At oljefondet ikke skal investere i selskaper som krenker grunnleggende humanitære prinsipper og menneskerettigheter, eller selskaper som er tatt for korrupsjon og miljøødeleggelser.At en rekke våpentyper som medfører «særlig omfattende sivile lidelser», skal filtreres vekk. Der er også klasebomber og atomvåpen inkludert - våpentyper Finansdepartementet seinest i fjor høst avviste å utelukke, fordi investeringene angivelig ikke brøt med folkeretten. At staten ikke bare skal sky «verstingene», men også være en aktiv eier. Eierskapet i store multinasjonale selskaper kan utnyttes til å oppmuntre selskapene til å oppføre seg i tråd med de sosiale retningslinjene til FNs Global Compact og OECD.

Ble mobbet

- Dette er fantastisk, sier en nesten euforisk SV-nestleder Øystein Djupedal på telefon fra Strasbourg.

Så har han også kjempet for etiske retningslinjer siden oljefondet begynte å investere i aksjer i 1997.

De til enhver tid sittende regjeringer, Norges Bank og Finansdepartementet har gang på gang påpekt at oljefondet bare kan styres etter rene økonomiske prinsipper. D jupedal - samt organisasjoner som Framtiden i våre hender - har påstått det motsatte.

- Jeg har blitt mobbet for dette i flere år. Men nå sier altså et samlet ekspertutvalg at det er fullt mulig. Og det sier at staten har en plikt til å ta ansvar. Dette er en stor seier for menneskerettighetene. Det er som en Nürnberg-dom, bare i miljømessig og menneskerettslig sammenheng, sier Djupedal.

Takker

Finansminister Per-Kristian Foss var ikke veldig interessert i å snakke med Dagbladet om utvalgets konklusjon.

- Jeg takker for rapporten og sender den ut på høring. Jeg vil imidlertid komme tilbake med mine kommentarer når den har vært på høring, sier Foss.

Hans statssekretær, Øystein Børmer, sier imidlertid at Norge med denne rapporten er «langt framme også internasjonalt for å møte problemstillingene om etiske retningslinjer i fondsforvaltning». Stortinget skal trolig ikke behandle et endelig forslag før neste vår.

PS! Ifølge utvalget vil retningslinjene få «små konsekvenser for petroleumsfondets avkastning».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer