Verv og vinn

20000 kroner er bedriftsleder Rana villig til å betale dersom en av de ansatte klarer å verve en dyktig og kvalifisert innvandrer til databedriften. Nesten like populært er rekruttering av kvinner - som gir 15000 kroner i potten. Norske menn er minst attraktive akkurat nå, og ligger nederst på finnerlønnsstigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi belønner den faglige kompetansen hos søkerne, ikke kjønn eller hudfarge, presiserer bedriftsleder Shahzad Rana (30) til Dagbladet. Gründeren og bedriftslederen av IT-bedriften Win.HLP på Lysaker utenfor Oslo er ikke redd for å satse utradisjonelt for å skaffe seg de dyktigste medarbeiderne.

Jakter på de beste

- Prisen på en vare bestemmes av tilbud og etterspørsel. Selv om det finnes mange dyktige, kvalifiserte kvinner og folk med innvandrerbakgrunn, domineres vår bransje for tida av norske nordmenn. For å skape mest mulig allsidighet og bredde på arbeidsplassen, er vi villige til å betale litt ekstra for å finne de dyktigste folkene, sier Shahzad Rana til Dagbladet.

Den utradisjonelle rekrutteringspolitikken til databedriften har gitt umiddelbare resultater:

- Totalt sju stykker har kommet inn i bedriften gjennom ordningen. Herav to innvandrere og en kvinne. Dette er vi meget godt fornøyde med, sier Rana til Dagbladet.

Vervekampanjen har gitt så gode resultater at både styret og ledelsen har bestemt seg for å fortsette.

Vellykket spøk

Det som begynte som en spøkefull bemerkning for halvannet år siden har sørget for nyutvikling og et mer kreativt miljø for den mannsdominerte bedriften, som i dag teller 45 ansatte.

- Vi hadde et internmøte der vi diskuterte rekrutteringspolitikk. Alle var enige om at vi måtte gjøre noen gode framstøt for å få tak i dyktige kvinner. Da våre egne ansatte ofte er de beste ambassadørene, ble det halvveis på spøk foreslått vervepremier dersom de kunne hjelpe oss med å finne dyktige folk til bedriften. Heldigvis ble vi tatt på ordet, smiler direktøren fornøyd.

Halvannet år etter er finnerlønna fremdeles den samme: 10000 kroner for en norsk mann, 15000 kroner for en norsk kvinne og 20000 kroner for personer med innvandrerbakgrunn.

Direktør Shahzad Ranas filosofi handler ikke om hudfarge, kjønn eller etnisk bakgrunn, men om å sette sammen personer fra forskjellige miljøer.

Godt mottatt

Bedriftslederen, som selv opprinnelig kommer fra Pakistan, understreker også at han ikke premierer den aktive rekrutteringen for å være snill.

- Kjønnsmessig og etnisk bredde i organisasjonen skaper et klima hvor ideene blomstrer. Har vi mange i organisasjonen med ulik bakgrunn, finner vi lettere fram til gode løsninger. Det gir oss et klart konkurransefortrinn og et bedre tilbud til kundene, sier Rana.

Er du ikke redd for at denne prissettingen skal føre til såret stolthet hos norske menn?

- Nei, erfaringene tyder heller på det motsatte. Våre ansatte vet at vi belønner den faglige kompetansen hos søkerne, ikke kjønn eller hudfarge. Vervekampanjen er blitt svært godt mottatt, mye takket være innstillingen til de ansatte, sier Rana.

- I tillegg til å være utradisjonell og gi firmaet oppmerksomhet, har det vist seg at denne rekrutteringspolitikken også er langt billigere enn å bruke eksterne headhuntingsbyråer. Derfor fortsetter vi, smiler Rana.

FINNERLØNN: IT-bedriften Win.HLP er villig til å strekke seg langt for å få den beste arbeidskraften. Da kvinner og innvandrere er vanskeligst å finne, gir slike funn for tida topp-premie. Win.HLP-ansatt Jan Lindø er priset til 10 000, Heidi Kjernli til 15 000 og Sukhvindar Singh får topp-gevinst på 20 000 kroner.