Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vervekampanjen

Er invasjonen av Irak den viktigste grunnen til terrorangrep i vestlige land?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RAED ELBANA, en ung, jordansk advokat som levde det glade liv i California, dro tilbake til hjemlandet etter Irak-invasjonen. Her traff han jihadister, anla skjegg og fortalte sine foreldre at han hadde fått jobb i Dubai. Ei stund seinere ble faren hans oppringt fra Irak: «Raeds far, gratulerer. Raed har dødd som martyr,» sa stemmen - og la på.Historien om Raed er en av mange som journalist Peter Taylor presenterer i «Al Qaeda: Time to Talk?», en serie som for tida vises på BBC. Taylor har brukt ett år på å oppsøke familie og venner av selvmordsbombere for å finne ut hvordan radikaliserte muslimer begrunner sine ekstreme handlinger. Uansett hvem han spurte - i England, Europa eller Midtøsten - var hovedbegrunnelsen den samme: Irak.

DET FINNES FOLK som ikke liker denne typen forklaringer, blant dem finner vi George W. Bush og Tony Blair. Ingen av dem påstår at det ikke eksisterer noen forbindelse mellom Irak-krigen og økende terrorrekruttering. Men ifølge B&B er forbindelsen at onde krefter misbruker de uheldige bivirkningene av denne uunngåelige krigen til å begrunne sine avskyelige handlinger.Bush og Blairs underliggende argument er at hvis det ikke hadde vært for Irak, ville islamistene lagt sterkere vekt på andre påskudd, som Afghanistan, Palestina og amerikanske styrker på muslimsk jord. B&B kan ikke gå med på at Irak-krigen er en hovedårsak til bombedådene i London og Madrid og den økende radikaliseringen av unge muslimer. I så fall vil de samtidig ha innrømmet at Irak-invasjonen var en gigantisk feilvurdering.

MEN SELV OM Irak-invasjonen visstnok var til det beste, gjør apparatet rundt president Bush det de kan for at han skal slippe å snakke om den. En massiv pr-offensiv er planlagt foran høstens kongress- og senatsvalg for å vri oppmerksomheten bort fra Irak og mot den relativt sett mindre katastrofale «krigen mot terror». Det verste som kan skje for republikanerne, er at et flertall av befolkningen tror at Irak-krigen har gjort USA mindre trygt og tappet landet for ressurser som kunne vært brukt på mer målrettet forebygging av terrorisme.

UANSETT, DET ER vanskelig å skulle hevde at terroristene ikke mener det de sier. Dessuten har vi gitt den god argumenter. Eksempel: før Irak-invasjonen var Abu Ghraib et sted hvor Saddam Hussein og hans menn torturerte irakere. I dag er fengselet et symbol på amerikansk og vestlig sadisme og respektløshet.En nylig nedgradert senatsrapport bekrefter enda en gang, til B&Bs gremmelse, at CIA ikke fant noen forbindelse mellom Saddam og al-Qaida. Samtidig er det en akrobatisk øvelse å bortforklare forbindelsen mellom al-Qaida og dagens Irak.Mike Scheuer, tidligere sjef for CIAs Bin Laden-enhet, sier det slik i Peter Taylors BBC-serie: «Irak er en nesten utenkelig styrkeoppbygger for bin Laden, al-Qaida og deres allierte.» al-Qaida kan bare sitte og se på at martyrene strømmer til Irak, mens stadig nye celler oppstår i Vesten.