Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verver soldater på bønnemøte

Forsvarets Overkommando vil bruke fredagsbønnen i Oslos moskeer for å rekruttere nye offiserer og sivilt ansatte til militæret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under bønnen fredag ble oberstløytnant Tormod Berger ønsket velkommen til moskeen i Urtegata i Oslo av imam Nehmat Ali Bukhari.

- Det er bra om våre unge får jobbe for Norge, sier imamen.

Den tidligere industrihallen er fylt opp av knelende muslimer. Bakerst står oberstløytnant Tormod Berger i full uniform og tripper. Uniformen med to stjerner og dekorasjoner vekker nysgjerrigheten til barna som svinser rundt oberstløytnanten.

Det er fredagsbønn for de 6000 muslimene som tilhører menigheten Jamaat-E-Ahle Sunnat og koranresitasjonen gjaller gjennom den store hallen.

- Vi trenger flere innvandrere som offiserer og sivilt ansatte i Forsvaret og må gå nye veier for å rekruttere folk fra denne gruppen, sier Tormod Berger. Han leder arbeidet med gjennomføringen av «Handlingsplan for økt rekruttering av personer med innvandrerbakgrunn til Forsvaret».

Fire prosent

Målet er at innen neste år skal fire prosent av dem som tas opp til befalsutdanning og utdanning som gir fast jobb i Forvaret, ha innvandrerbakgrunn. Videre skal fem prosent av nytilsatte i sivile stillinger være nordmenn med bakgrunn fra et annet land. På toppen av dette skal to prosent av lærlingene i Forsvaret rekrutteres fra denne gruppen.

Til tross for at alle norske statsborgere må gjøre førstegangstjeneste, er det få med innvandrerbakgrunn i offiserskorpset og blant sivilt ansatte.

Imam Nehmat Ali Bukhari ønsker obertsløytnanten velkommen til moskeen for å informere om det norske Forsvaret i forbindelse med fredagsbønnen.

- Det er bra at Forsvaret vil ha flere nye landsmenn som offiserer. Vi ser det som en plikt å jobbe for landet vårt og synes det er fint at våre ungdommer dermed får arbeid, sier Bukhari.

- Viktig

- For Forsvaret er det viktig at alle grupper i samfunnet er representert. Offiser med bakgrunn i andre kulturer vil styrke vårt forsvar og kan tilføre viktige ting når vi nå må gjennomføre stadig flere operasjoner internasjonalt, sier Berger.

- Det vi muslimer ikke kan gjøre er å kjempe mot andre muslimer, dersom det skulle oppstå en slik situasjon, understreker imamen.

- Vi vil selvsagt vurdere nøye hvilke operasjoner våre offiserer kan delta i og sørge for at det ikke blir noen konflikt med personlig overbevisning, repliserer Berger.

Imam Bukhari stiller gjerne sin moské til disposisjon.

- Men vi vil gjerne ha brosjyrer på urdu, sier han.

REKRUTTERING: Imam Nehmat Ali Bukhari er fornøyd med at oberstløytnant Tormod Berger vil rekruttere innvandrerungdom som offiserer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!