Verver terrorister i USA

Terrortrusselen i USA er på det høyeste siden 11. September 2001.

USA's FIENDE NR. 1: Den amerikanske statsborgeren Anwar al-Awlaki skal være lederen i al-Qaidas Jemen-gren. Foto: Reuters/Scanpix
USA's FIENDE NR. 1: Den amerikanske statsborgeren Anwar al-Awlaki skal være lederen i al-Qaidas Jemen-gren. Foto: Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Det sier Barack Obamas Sikkerhetsminister, Janet Napolitano.

Nyhetsbyrået Reuters melder at det amerikanske Sikkerhetsdepartemenetet ved Janet Napolitano, igår underettet sikkerhetskomiteen i Representantenes Hus, om at det aldri har vært så mange potensielle terrorister på amerikansk jord som nå.

- Arbeidet med å rekruttere terrorister som allerede befinner seg i Amerika har eksplodert, og trusselnivået er på sitt høyeste siden 9/11-angrepene, advarte Napolitano.

Til sikkerhetskomiteen sa hun at det allerede kan finnes mennesker på amerikansk jord som kan og vil utføre terrorhandlinger.

- I tillegg er det trusselen fra al-Qaida, sa hun.
al-Qaidas Jemen-gren Lederen for National Counterterrorism Center, Michael Leiter, utdypet for komiteen at en al-Qaida gren basert i Jemen, for øyeblikket utgjør den største konkrete terrortrusselen mot USA.

VERVET?: «Undertøysbomberen» Umar Farouk Abdulmutalab, som forsøkte å sprenge et fly over Detroit i 2009. Foto: AFP/Scanpix
VERVET?: «Undertøysbomberen» Umar Farouk Abdulmutalab, som forsøkte å sprenge et fly over Detroit i 2009. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Han fortalte at al-Qaida ledelsen, som antas å gjemme seg i grenseområdene mellom Afghanistan og Pakistan antagelig er på sitt svakeste, siden 11. september 2001.

- Jeg anser faktisk al-Qaida grenen på den arabiske halvøy, med den amerikanske statsborgeren Anwar al-Awlaki som leder, som den størst trusselen mot USA akkurat nå, sa Leiter til CNN.

Han bemerket for at al-Awlaki har et stort internett-nettverk, og at han knyttes til flere av terrorforsøkene på amerikansk jord de siste årene.

Vervekampanje Amerikansk etteretning skal de siste årene sett en økning i antall terrorgrupperinger som forsøker å verve mennesker som ikke har noen tilhørighet til ekstremistiske miljøer. Leiter trakk fram tre forholdsvis ferske eksempler på slike vervinger:

«Undertøysbomberen» Umar Farouk Abdulmutalab, som forsøkte å sprenge et fly over Detroit i 2009.

VERVET?: Nidal Hasan, marineoffiseren som skal ha drept 13 og såret 32 i en massakre ved Fort Hood i 2009. Foto: AP/Scanpix
VERVET?: Nidal Hasan, marineoffiseren som skal ha drept 13 og såret 32 i en massakre ved Fort Hood i 2009. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Faisal Shahzad som angivelig skal ha forsøkt å detonere en bilbombe i på Times Square i New York i fjor.

Og Nidal Hasan, marineoffiseren som skal ha drept 13 og såret 32 i en massakre ved Fort Hood i 2009.

Ifølge Leiter kan Jemen-grenen av al-Qaida, med al-Awlaki i spissen, knyttes både til undertøysbomberen Abdulmutab og marineoffiseren Hasan via eposter. Bilbomberen Shahzad har uttalt at han var inspirert av al-Awlaki.

I en rapport fra Center for Strategic and International Studies heter det at Jemen-grenen av al-Qaida og al-Shabaab fra Somalia, utgjør de største truslene mot USA akkurat nå. Rapporten fastslår at begge har amerikanske statsborgere i sine rekker.

- Gjør alt vi kan Sikkerhetsminister Janet Napolitano understreket igår at det ikke går an å forsikre seg hundre prosent mot terror.

INSPIRERT AV AL-AWLAKI?: Faisal Shahzad som angivelig skal ha forsøkt å detonere en bilbombe i på Times Square i New York i 2010. Foto: AP/Scanpix
INSPIRERT AV AL-AWLAKI?: Faisal Shahzad som angivelig skal ha forsøkt å detonere en bilbombe i på Times Square i New York i 2010. Foto: AP/Scanpix Vis mer

- Vi kan ikke forsegle vårt land under en glasskuppel, men vi fortsetter å gjøre alt vi kan for å redusere risikoen for et nytt terrorangrep, sa hun.

NEW YORK, USA,  11. SEPTEMBER 2001: Foto: Hubert Michael Boesl/EPA/Scanpix
NEW YORK, USA, 11. SEPTEMBER 2001: Foto: Hubert Michael Boesl/EPA/Scanpix Vis mer