Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Verver terrorister som ser vestlige ut

CIA-sjefen om al-Qaidas nye strategi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Al-Qaida verver nå militante som ser vestlige ut for å gjennomføre nye terroraksjoner i USA, sier CIA-sjef Michael Hayden.

Ifølge Hayden har al-Qaida de siste 18 månedene skaffet seg «en trygg havn» i stammeområdene i det vestlige Pakistan, nær grensa mot Afghanistan.

- De henter nå militante inn i området for trening, folk som du ikke vil legge merke til om du sto i passkø sammen med dem på en amerikansk flyplass, sier Hayden i et intervju med fjernsynskanalen NBC.

Vestlig utseende


De nye rekruttene ser ifølge CIA-sjefen «vestlige» ut, og vil med letthet kunne ta seg inn i USA uten å vekke mistanke.

Hayden understreker at USA nå har skaffet seg bedre oversikt over hva som skjer i de avskjermede stammeområdene i Pakistan, takket være etterretningssamarbeid med flere aktører.

CIA-sjefen kaller president Pervez Musharrafs beslutning i 2006 om å forhandle med de militante islamistene i området, for «absolutt katastrofal».

- Han trakk i realiteten sine styrker ut av stammeområdene, og al-Qaida og Taliban fikk frie tøyler, sier Hayden.


Strømmer til området
CIA er dypt bekymret over det de omtaler som en strøm av vestlige rekrutter til grenseområdene.

- Al-Qaida er i ferd med å forbedre det siste elementet for å kunne angripe USA, ved å identifisere, trene og utplassere personell som kan gjennomføre et angrep på amerikansk jord, slo CIA fast i februar.

Hayden er overbevist om at også Osama bin Laden skjuler seg i det vestlige Pakistan, men tror ikke lenger at han har operasjonell kontroll over al-Qaida.

Denne kontrollen er det nå militante egyptere som har, sier Hayden, uten å nevne navn.

 HJERNEN:  Ayman al-Wawahiri er den operative hjernen i al-Qaida selv om Osama Bin Laden er i live vest i Pakistan, sier CIA-sjef Michael Haydn. Foto: AFP-Scanpix.
HJERNEN: Ayman al-Wawahiri er den operative hjernen i al-Qaida selv om Osama Bin Laden er i live vest i Pakistan, sier CIA-sjef Michael Haydn. Foto: AFP-Scanpix. Vis mer

Bin Ladens høyre hånd Ayman al-Zawahiri er egypter, og han er av amerikansk etterretning tidligere utpekt som den viktigste «hjernen» i al-Qaida. (NTB-AFP).

BEDRE OVERSIKT: CIA-sjef Michael Hayden sier at USA nå har bedre oversikt over al-Qaidas aktiviteter i vestlige deler av Pakistan. Her fra en pressekonferanse i går.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media