- Very impressive, Claus

I 20 år har Vemork-helten Claus Helberg undervist de britiske elitestyrkene Royal Marines når soldatene har vært i Norge. Nå vil de takke ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ARBROATH/SPEAN BRIDGE/RJUKAN Klokka 17.30. 21. november 2002. Sola lufthavn.

- Jeg gleder meg mest til å komme hjem igjen, sier Claus Helberg. Han er litt sliten. Sammen med major Gil Pelly fra britiske Royal Marines venter han på flyet til Aberdeen. Han kom fra Kristiansand til Oslo med nattoget samme morgen, etter å ha holdt foredrag om de store norske forfatterne.

Klokka 12 holdt han et nytt foredrag i Bærum. Det samme skal han gjøre i Skottland klokka 21, men da om sin egen rolle under tungtvannsaksjonen i februar 1942.

Claus Helberg er 84 år gammel, men avtaleboka hans er full. Han er en norsk krigsveteran. En helt.

FASCINERENDE HISTORIE: I februar er det 60 år siden angrepet på tungtvannsanlegget på Vemork ved Rjukan i Telemark, et angrep der Helberg var sentral. For de allierte styrkene var det ytterst viktig å stoppe tyskernes tungtvannsproduksjon, og dermed deres atombombeprosjekt.

Aksjonen ble en suksess, og historien har fascinert verden over siden. Kirk Douglas spilte Helberg i Hollywood-filmen «Heroes of Telemark».

- Det er større interesse for tungtvannsaksjonen enn noensinne, tror jeg. I Hollywood planlegges en ny spillefilm om aksjonen, og BBC forbereder en ny dokumentar om hvordan vi overlevde vinteren uten forsyninger, sier Helberg, som nok

en gang bistår han filmskaperne.

- Det er ålreit at historien lever videre. Royal Marines bruker det som eksempel på en vellykket jobb. Aksjonen viser at en gruppe på få mann kan være mer effektive enn 34 soldater, forteller han.

Når Helberg setter seg på flyet til Skottland, er det fordi han skal hedres.

I 20 år har han foredratt og undervist for de britiske elitestyrkene Royal Marines når de har vært i Norge for å lære seg å gå på ski.

Nå vil elitesoldatene takke ham.

TILBAKE TIL FORTIDA: For Helberg er det en reise tilbake. Han skal for første gang på over 60 år se stedet han fikk trening i aksjoner og spionasje før tungtvannsaksjonen. Han skal se Glenmore Lodge og Forest Lodge, der han bodde med andre nordmenn. Over 400 nordmenn trente ved Aviemore i det skotske fjellheimen.

Regnet pisker og veiarbeiderne bygger demninger langs veiene når nordmannen blir kjørt til Royal Marines-basen Condor på den skotske østkysten. Seint på kvelden samler en gruppe kommandosoldater seg i auditoriet i hovedkvarteret.

De er spesialtrente, slik Helberg var det i 1943. Mange av dem har nettopp vendt tilbake fra Afghanistan.

Helberg forteller detaljert og engasjert om tungtvannsaksjonen. Om Operation Freshman i november 1942, der 41 britiske soldater mistet livet da glideflyene de skulle lande i på Hardangervidda, styrtet eller nødlandet i dårlig vær.

Etter den mislykkede operasjonen ventet Claus med sine tre kolleger i ei hytte på vidda, mens britiske SOE (Special Operations Executive) pønsket ut en ny plan. Han forteller om ventetida, og om kampen for å overleve i skjul i den strenge vinteren, om planleggingen av angrepet og den vågale sabotasjeaksjonen.

Han forteller også den fantastiske historien om hvordan han flyktet fra tyske soldater på ski, brakk skulderen, ble tatt til fange og rømte igjen.

Etter halvannen time er han ferdig. Mennene som ofte regnes som verdens beste spesialstyrker, har sittet dørgende stille under fortellingen. Så hagler det med spørsmål, «thank you» og håndtrykk.

- Dette kan vi lære noe av, gutter, sier Colour Sersjant Booth.

OVERRASKET OG RØRT: Ved foten av Storbritannias høyeste fjell, Ben Nevis, står Commando Memorial, minnesmerket over de over 2000 britiske kommandosoldatene som har falt i krig. Monumentet er tre soldater i bronse, speidende utover det skotske høylandet. Hit blir Claus Helberg tatt med tidlig om morgenen dagen etter.

Mens han spaserer rundt, dukker om lag 100 marinesoldater opp i lastebiler. I feltuniform stiller de opp rundt den norske krigsveteranen. Major Finely Walls fra OCML Training Cadre overrekker en statuett, en miniatyr av monumentet, sammen med hedrende ord og takk.

Claus Helberg er overrasket og rørt.

- Jeg hadde ikke ventet dette. Det var flotte greier, sier han, mens lokalavisene knipser bilder i den kalde vinden.

Han er beskjeden, og er den siste til å overdrive sin rolle under tungtvannaksjonen.

- Jeg føler vel at dette er litt ufortjent. Jeg får vel denne oppmerksomheten fordi jeg har holdt foredrag for Royal Marines i mange år, ikke fordi jeg har vært spesielt tøff, sier Helberg.

Men i foredrag forteller han om favorittfjellet sitt, og på Gaustatoppens vegne er all smålåtenhet blåst bort.

- Om våren, når toppen er dekket av den hvite snøen, og dalene ligger grønne nedenfor, er det det vakreste fjellet i verden. Jeg har vært på Kilimanjaro tre ganger, men det kan ikke måle seg, sier han stolt.

ELSKER NATUREN: For naturen har vært Claus Helbergs yrke og lidenskap hele hans liv. Før krigen jobbet Helberg i Norges Turistforening, og der har han fortsatt kontor. Få kjenner norske skiløyper bedre enn ham. Og selv under treningsoppholdet i Skottland fikk han tid til å dyrke sin kjærlighet for natur og friluftsliv.

- Skal du bli kjent noe sted, må du gå til fots. Det har jeg alltid sagt.

Lørdag kveld flyr Claus og majoren fra Inverness til Glasgow. Fremmede skotter hilser på i kabinen. De har sett bildet av ham fra overrekkelsesseremonien i den lokale avisa. Morgenen etter er det tilbake til Norge. På flyet hjem fra London hilser Arne Scheie i setet ved siden av, høflig.

I ny leiebil bærer det videre til hjemtraktene i Rjukan. I tungt snødrev bærer det opp de bratte bakkene mot Gaustablikk, der 100 Royal Marines ligger i skitrening.

For noen av elitesoldatene er det deres første forsøk med ski på beina.

Seint på kvelden forteller Helberg nok en gang sin historie. Langvarig applaus og ny runde med beundrende spørsmål fra soldater som kanskje håper på å delta i liknende hemmelige sabotasjeaksjoner. Etterpå samles alle i peisestua, der soldatene tas bilder av sammen med nordmannen. En av dem legger armen rundt 84-åringens skulder og sier:

- Very impressive, Claus!

MENTOREN: Major Finely Walls fra Royal Marines Mountain Leaders overrekker Claus Helberg en replika av minnesmerket over falne britiske kommandosoldater ved Spean Bridge. Helberg blir hedret fordi han i 20 år har undervist for Royal Marines i Norge.
HOLDER FOREDRAG: Claus Helberg er 84 år, men har fortsatt full avtalebok. Her forteller han på nytt historien om angrepet på tungtvannsanlegget på Vemork.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer