Innfører drastiske tiltak:

- Vesentlig mindre kontakt og reising

Fredag diskuterer regjeringen hvilke nye, drastiske hastetiltak som skal innføres for å holde utbruddet av den britiske mutasjonen under kontroll.

NYE TILTAK: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og Bjørn Guldvog ankommer pressekonferanse hos Helsedirektoratet etter at det er oppdaget utbrudd av den britiske mutasjonen av koronaviruset i Nordre Follo kommune. Foto: Berit Roald / NTB
NYE TILTAK: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og Bjørn Guldvog ankommer pressekonferanse hos Helsedirektoratet etter at det er oppdaget utbrudd av den britiske mutasjonen av koronaviruset i Nordre Follo kommune. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 71 700 +729
mutantsmittet1 120
døde 623 +1
påvist smittet 114 000 000+306.3K
døde 2 540 000 +7.3K
Se mer

Frykten for at mutasjonen skal spre seg i Norge har vært overhengene i ukevis. Fredag ble frykten en realitet, da det ble konstatert smitteutbrudd med den mer smittsomme varianten i kommunen Nordre Follo, rett utenfor Oslo.

Fredag formiddag hadde to personer fått påvist den britiske varianten. Under formannskapsmøtet i kommunen fredag kveld, opplyser kommuneoverlegen at ytterligere fire personer har fått påvist varianten, ifølge NRK.

- Her må det handles raskt, det er alle enige om. Vi må så langt det lar seg gjøre slå ned dette viruset med en eneste gang. Så nå må det innføres drastiske tiltak på kort tid for å få kontroll over dette, sier byrådsleder i Oslo Raymond Johansen til NRK fredag kveld.

Etter det NRK erfarer fredag kveld, vurderer myndighetene den strengeste nedstengningen siden pandemiens start.

BESKYMRET: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad frykter en tredje smittebølge etter utbruddet i Nordre Follo kommune. Reporter: Marthe S. Lien. Video: Hans Arne Vedlog. Vis mer

- Må være forberedt

Fredag ettermiddag satt samtlige kommuner i hovedstadsregionen i krisemøte hvor nye tiltak ble diskutert. Der ble det bestemt at det er regjeringen som skal innføre de nye tiltakene.

Helseminister Bent Høie bekrefter på Dagsnytt 18 fredag kveld at det nå jobbes med å utarbeide tiltak i samarbeid med FHI og Helsedirektoratet.

- Folk i kommunene rundt Nordre Follo må være forberedt på noen dager med vesentlig mindre kontakt med andre og redusert reising over kommunegrensene, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

Nakstad sier til Dagbladet at tiltakene vil bli innført med umiddelbar virkning.

- Tiltakene vil gjelde med en gang det besluttes av regjeringen, kanskje allerede i kveld, sier han.

Dagbladet erfarer imidletid at de nye tiltakene først vil bli presentert lørdag formiddag.

Rådene fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet er samstemt, etter hva Dagbladet forstår, og regjeringen jobber på spreng fredag kveld og natt med å omgjøre rådene til konkrete tiltak, ifølge kilder.

Disse blir presentert på en digital pressekonferanse lørdag formiddag.

Kommunene som berøres av de nye tiltakene er: Oslo, Enebakk, Ås, Vestby, Nesodden, Indre Østfold, Moss, Frogn og Våler, i tilegg til Nordre Follo.

Etter det NRK erfarer, innfører regjeringen rødt nivå på alle barnehager, barneskoler, ungdomsskoler og videregående skoler i Oslo og Follo-distriktet.

- Antar spredning

Fredag formiddag ble det kjent at to beboere på et sykehjem i Nordre Follo var bekreftet smittet med den britiske varianten. Begge beboerne døde etter å ha blitt smittet.

Storbritannias statsminister Boris Johnson sa fredag at det ser ut til at den nye varianten er forbundet med en høyere grad av dødelighet.

- Vi er kjent med at man mistenker dette, men det er foreløpig ikke godt dokumentert om det skyldes økt smittsomhet, eller om det kan ha sammenheng med endrede sykdomsframkallende egenskaper. Vi blir derfor nødt til å følge nøye med på dette framover, skriver Nakstad i en SMS til NTB.

Nordre Follo er nedstengt fram til onsdag, som følge av utbruddet, som mistenkes å dreie seg om langt flere enn de seks tilfellene som er kjent, ettersom smittekilden er ukjent. Det mistenkes blant annet at viruset har spredt seg til en barnehage, andre virksomheter, og at det allerede har smittet personer utenfor kommunegrensene.

- Vi antar at det er mutert virus flere steder, sier Nakstad på Dagsnytt 18.

Fram til torsdag kveld var det påvist 33 tilfeller av den britiske mutasjonen i Norge, men alle tilfellene kunne spores tilbake til reisende fra Storbritannia.

Status vaksinasjon Full oversikt

334 863 (6.2%)i Norge har fått dose nr 1
162 511 (3.03%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer