- Vesentlige feil med tallene til Økokrim

Nordmann tiltalt for å ha unndratt 485 millioner fra beskatning.

- TILTALEN ER FEILSLÅTT: Økokrim har tatt ut tiltale mot en nordmann de mener har unndratt 485 millioner kroner fra beskatning. Mannens forsvarer, Nicolai Vogt Skjerdal, sier til Dagbladet at tiltalen er feilslått. Foto: Hilda Nyfløt / Dagbladet
- TILTALEN ER FEILSLÅTT: Økokrim har tatt ut tiltale mot en nordmann de mener har unndratt 485 millioner kroner fra beskatning. Mannens forsvarer, Nicolai Vogt Skjerdal, sier til Dagbladet at tiltalen er feilslått. Foto: Hilda Nyfløt / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det ble mandag kjent at Økokrim har tatt ut tiltale mot en nordmann de mener har unndratt 135 millioner kroner i inntekt og en formue på 350 millioner kroner fra beskatning fra 2005 til 2013.

Mannen har oppgitt at han er bosatt på Kypros, men Økokrim mener tiltalte er bosatt og skattepliktig i Norge. Det avviser mannens forsvarer, Nicolai Vogt Skjerdal, på det sterkeste.

- Tiltalen er feilslått. Min klient er bosatt i utlandet og har ikke skatteplikt til Norge for annet enn formue i Norge. Det er betalt, og det er skattemyndighetene enige i, sier han til Dagbladet.

- Tallene stemmer ikke Skattemyndighetene er derimot av en annen oppfatning når det gjelder tiltaltes bosted, og av den grunn har Økokrim etterforsket forholdet. Inntekten på 135 millioner kroner og formuen på 350 millioner er beregnet for årene fra 2005 til 2013.

- Det hefter vesentlige feil ved tallene som tiltalen opererer med. Tallene er langt lavere. 

-Hvor mye lavere?

- Vi er i gang med å forberede bevisførselen og ønsker ikke å gå inn på enkeltheter, men vi mener tallene er altfor høye. Hovedpoenget er at han ikke har skatteplikt i Norge, sier han og legger til:

-  Hvis man ikke skatter til Norge spiller det ingen rolle hva tallene er, men når Økokrim opererer med så høye tall er det betimelig å påpeke at de er feilaktige.

Ble varslet av Økokrim Saken er etterforsket i samarbeid med kypriotisk politi etter anmodning fra norsk politi.

- Det har vært få spor å gå etter i Norge, sier politiadvokat Elisabeth Frankrig i Økokrim.

Tiltalte ble varslet av Økokrim via sin advokat, om at det ville bli tatt ut tiltale. Skjerdal reagerer likevel på at tiltalen ble tatt ut rett før jul.

- Tidspunktet er selvfølgelig ikke spesielt hensynsfullt fra Økokrims side, men vi har vært forberedt. Jeg har hatt kontakt med Økokrim i forkant, som har varslet at den ville komme. 

Inntekter og formue har ifølge Økokrim vært holdt skjult på utenlandske kontoer. Mannen er oppført med en forretningsadresse i England, og i engelske selskapsregistre er han oppført som bosatt på Kypros.

- Vi mener Økokrims vurdering av at han er bosatt i Norge er feil. Hans bosetning og virksomhet er ikke i Norge, men i utlandet. Min klient er bosatt på Kypros, sier Skjerdal.

Strafferamme på seks år Ifølge tiltalen skal tiltalte ha hatt bankkontoer på Kypros, i Sveits og i Storbritannia. I 2008 skal han ha hatt over 80 millioner kroner stående på kontoene. 

I tiltalen, der påtalemyndigheten går igjennom mannens inntekter og formue år for år, går det fram at mannen blant annet tjente over 53 millioner kroner i 2011. 

Tiltalen er ifølge politiadvokat Frankrig resultatet av en av flere saker Økokrim etterforsker. Grov skatteunndragelse har en strafferamme på seks år, men ifølge Frankrig kan straffen bli høyere dersom personen er tiltalt for flere straffbare forhold.

- Han tar tiltalen med det alvor som den fortjener, men møter den med ro og fokus. Vi skal nå fremover forberede bevisførselen, og mener vi skal være i stand til å imøtegå denne tiltalen, sier mannens forsvarer til Dagbladet.

Han sier det er lite trolig at tiltalen vil få noen konsekvenser for tiltaltes virksomhet.

- Det er alvorlige beskyldninger. Vi har nettopp fått tiltalen, men jeg ser ingen grunn til at den skal få konsekvenser for hans virksomhet. Dette er ikke noe lovbrudd, det er ikke skatteunndragelse. Han har skattet der han hører hjemme. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer