Veslejenta redder familien

LØRENSKOG (Dagbladet): Lille Renate (1) redder budsjettet til småbarnsfamilien Østreng til neste år. Forutsetningen er at regjeringens forslag til statsbudsjett overlever høstens politiske dragkamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hjelp, statsbudsjettet lekker! Det var nyheten vi våknet opp til i går morges. Men hva betyr regjeringens statsbudsjett for en helt vanlige familie?

Dagbladet tok like godt med seg skatteekspert og advokat Tore Fritsch i Skattebetalerforeningen på et besøk hos Bondeviks budsjett-familie: Læreren Hans Petter, miljøterapeuten Nina og barna Robert (8), Rune (6), Rebekka (3) og Renate (1).

- Dette var da ikke ille? Det er ikke tvil om at vi tilhører gruppen som skjermes for skatteendringene, smiler pappa Hans Petter etter at Fritsch har trykket på kalkulatoren og satt opp familiebudsjett for 1998 og 1999 _ på bakgrunn av budsjettlekkasjene i Dagbladet.

Renate redningen

Kontantstøtte-ungen Renate smiler og trenger ikke bekymre seg over budsjettlekkasjer. Yngstejenta er nemlig redningen for familien i 1999.

Selv om familiens disponible inntekt faller fra 23ø400 kroner pr. måned i 1998 til 18ø700 kroner året etter, ville småbarnsfamilien hatt barnehageutgifter på 6000 kroner i måneden uten kontantstøtten. Det slipper de i år, ettersom Nina er hjemme med svangerskapspermisjon.

Selv om regjeringen reduserer barnetrygden og fjerner småbarnstillegget, blir det likevel en pen nettogevinst. Dersom regjeringens forslag til statsbudsjett blir vedtatt, blir kontantstøtten forlenget til Renate fyller tre. I 1999 betyr kontantstøtten 36ø000 skattefrie kroner for familien.

- Vi får rett og slett mer fritid og overskudd når bare en av oss er i jobb, sier mamma, som har permisjon neste år.

Lørenskog-familien i Feltspadtveien kommer faktisk også ut med en skattereduksjon på 0,1 prosent dersom Bondevik-regjeringens forslag blir vedtatt.

Betingelsen i regnskapet er blant annet en lønnsøkning på fire prosent og samme renteutvikling i 1999 som i 1998.

Viktig verdidebatt

- Det store usikkerhetsmomentet i familiebudsjettet er renteutgiftene. Men det er ikke tvil om at budsjettforslaget _ som er lekket ut _ skjermer småbarnsfamiliene, sier advokat Tore Fritsch.

Hans Petter og Nina mener Bondevvik-regjeringen har lagt opp til en viktig verdidebatt med sin økonomiske politikk.

- Politikken fører til at vi kan velge andre løsninger i hverdagen. Vi er i en heldig situasjon. Derfor stemte vi også på deg, Bondevik!

<B>BUDSJETT-FAMILIE: Regjeringens budsjettforslag er helt klart en satsing på barnefamiliene, sier familien Østreng på Lørenskog.