ILLUSTRASJON: I fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen er det store bevegelser og man venter et nært forestående ras i området. NVE Åknes/Tafjord beredskap IKS står for overvåkning av fjellpartiet og har et betydelig anlegg på toppen. Det pumpes vann ned i det rasutsatte området i den hensikt å fremprovosere et ras. Video: NTB Scanpix Vis mer

Veslemannen har beveget seg mer på en uke enn i hele 2016. NVE begynner å tvile på ras

NVE fortsetter å tilføre vann til Veslemannen, men tirsdag avtok hastigheten på fjellmassivet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ustabile fjellpartiet har i det siste hatt hastigheter oppe i nærmere 35 centimeter i døgnet i øvre del og 2 centimeter i døgnet i nedre deler, men hastigheten har avtatt som følge av kaldere vær.

I en rapport fra NVE tirsdag kveld opplyser de at selv om det har vært minusgrader oppe på Mannen, og snøvær som gjør at det ikke kommer naturlig vanntilførsel ned i fjellet, har imidlertid bevegelsene holdt seg på 15 centimeter.

FYLLER VANN: Nede til venstre kan du se de to små vanntankene som ble fylt i natt. Totalt har NVE en stor og to mindre vanntanker på toppen av Mannen. Foto: Cornelius Poppe/ NTB scanpix
FYLLER VANN: Nede til venstre kan du se de to små vanntankene som ble fylt i natt. Totalt har NVE en stor og to mindre vanntanker på toppen av Mannen. Foto: Cornelius Poppe/ NTB scanpix Vis mer

Også i den nedre delen, som er nøkkelen for å holde fjellet på plass, er det bevegelse på drøyt en centimeter.

Siden 2.30 natt til tirsdag har NVE kunstig tilført vann i ned i sprekksystemet i fjellet, og sjefgeolog Lars Harald Blikra opplyste på en pressekonferanse tirsdag kveld at dette er årsaken til at hastighetene ikke har gått ned ytterligere.

- Vanntilførselen har nok klart å bremse reduksjonen i bevegelsene, men vi klarer ikke øke. Nå tilfører vi jevnt med vann, så får vi se, sier Blikra, og legger til at vanntilførselen vil fortsette utover kvelden.

Begynner å tvile

Farenivået for Veslemannen ble hevet til rødt søndag 15. oktober, og NVE opprettholder det farenivået inntil videre.

På spørsmål om han tror NVE klarer få ned fjellpartiet Veslemannen i år, svarer imidlertid Blikra at han frykter å måtte gi tapt for det ustabile fjellet nok en gang.

- Vi begynner vel å tvile litt siden det er kaldt og ingen naturlig tilgang på vann der oppe, sier Blikra.

Slitsomt for de evakuerte

Han angrer ikke på tiltaket med å tilføre vann, men sier han helst skulle sett at NVE kunne startet tidligere.

- Helst skulle vi tilført vann når det var størst bevegelse, men dessverre var værforholdene sånn at vi ikke fikk det til. Vi har gjort det vi kunne, sier Blikra.

Dersom det skulle vise seg at NVE ikke greier å utløse skred i år, betyr det imidlertid ikke at alt har vært forgjeves.

Geologene har fått prøvd flere metoder for å se hva som gjør at de klarer å få fart på bevegelsene igjen. Blant annet har de spart opp vann i tankene for å pøse på mye på en gang, og prøvd med en lavere men jevn vanntilførsel slik de har gjort siden natt til tirsdag.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 29.10.2014 HISSIG: Karakteren Kjell «Kjellen» Bigset raser over at fjellet Mannen i Rauma ikke har rast, og tilbyr nå ordføreren å sprenge fjellet med dynamitt. Rollen spilles av komiker Thomas Ryste. Video: YouTube / klypatheshow Vis mer

- Vi har også fått ny kunnskap om fjellet. Nedre del av Veslemannen er veldig sterk, og ut ifra det vi har sett i år er vi ikke veldig redde for bevegelser i øvre del, sier Blikra.

Slitsomt for de evakuerte

Neste oppdatering fra NVE kommer klokken 9 onsdag formiddag, men sjefgeologen antyder at en oppdatering om vanntiltaket kan komme før den tid.

- Vi vil fortsette vanntiltaket utover kvelden og vurdere videre om det skal fortsette. Vi vil ikke at beboere skal være evakuert på grunn av vanntiltaket, sier Blikra.

Ordfører i Rauma kommune, Lars Olav Hustad (H), sier han helst skulle hatt en avklaring nå. De elleve som til vanlig bor under Mannen er nå evakuert for femte gang.

- Det er slitsomt, så vi håper det skal løse seg. Alle kan tenke seg at det vil være godt å få komme seg hjem. En dag til eller to går bra, men ikke så mye lenger, sier han.

(NTB)