Veslemøy lever i frykt: - Jeg kan dø

Da Veslemøy fikk påvist diagnosen i 2018, ble hun lettet. Så kom pandemien.

ISOLERT: Veslemøy Stenklev har en autoimmun sykdom som gjør at covid-vaksiner ikke har noen effekt. Hun er redd for smitte og må leve svært forsiktig - og isolert. Nå oppfordrer Veslemøy alle om å ta vaksinen. Video: Sondre Nodland og Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Veslemøy Stenklev (49) fikk store pusteproblemer i 2018. Hun merket at noe var alvorlig galt, og etter flere legebesøk fikk hun beskjed om at hun hadde en bindevevssykdom i lungene.

Like før julaften i 2018 fikk hun diagnostisert sykdommen antisyntetase, og fikk beskjed om at hun bare hadde 25 prosent lungekapasitet.

- Da ble jeg satt på immundempende medisiner og kortison, noe som førte til at jeg mistet alt av immunforsvar og gikk raskt opp i vekt, sier Stenklev til Dagbladet.

Etter at Stenklev begynte på medisiner gikk lungekapasiteten opp til 63 prosent. Det var en forandring som gjorde alt lettere for henne. Hun kunne endelig trene igjen, og følte seg relativt trygg rundt mens hun bevegde seg rundt i samfunnet.

Så kom pandemien.

- Jeg kan dø

Den 49-årige mora møter Dagbladet i huset sitt på Strømmen. Det er tatt flere forholdsregler før intervjuet, for å være sikker på at Stenklev ikke skal bli syk av møtet.

Hun er overraskende positiv og glad, forholdene tatt i betraktning, og viser fram maleprosjektet hun har holdt på med i lang tid.

Smilet sitter løst, og hun byr på urtete og Sprite, før det alvorlige temaet skal tas opp.

- Jeg har ikke noe immunforsvar. Jeg har tatt tre vaksinedoser, men det har ikke gitt noen effekt, fordi jeg ikke har antistoffer i kroppen. Det betyr at det er livsfarlig for meg å bli smittet av coronaviruset.

Stenklev fikk beskjed om at vaksinedosene ikke hadde gjort noen forskjell for tre uker siden.

Hun forteller at det viktigste for hennes trygghet er at alle i den norske befolkningen tar coronavaksinen, da det vil bli langt mindre farlig for henne å ferdes ute i samfunnet.

- Jeg kan dø om jeg blir smittet av coronaviruset. Derfor håper jeg alle som ikke har tatt vaksinene tenker seg om, og bestiller første dose.

SÅRBAR: Veslemøy Stenklev er redd for å bevege seg i det offentlige, da hun kan bli alvorlig syk av små infeksjoner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SÅRBAR: Veslemøy Stenklev er redd for å bevege seg i det offentlige, da hun kan bli alvorlig syk av små infeksjoner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

91,5 prosent av Norges befolkning over 18 år har tatt første dose av coronavaksinen, ifølge FHI. Over 87 prosent har tatt dose to.

Det betyr at så godt som én av ti voksne fortsatt har til gode å ta første vaksinedose.

Vasker alle matvarer

Da pandemien brøt ut, fikk hun raskt beskjed fra medisinsk hold om å trekke seg tilbake fra jobb, kollektivtransport, treningssentre og sosiale sammenkomster.

Frykten tok en stor plass i Stenklevs liv, da hun nesten ikke kunne forlate huset sitt, og hver gang hun gikk ut døra var hun engstelig.

- Jeg kunne gå turer langs veien uten munnbind, men om jeg møtte noen på veien var det rett på med munnbindet. Jeg har liksom blitt hun rare som alltid har gått med munnbind. De gangene jeg har vært i butikken har jeg ofte blitt redd, jeg har fått helt hetta til tider, sier Stenklev.

- Familien min måtte gjøre mange tiltak om de ville besøke meg. Teste seg og desinfisere seg. Alle matvarer jeg har hatt hjemme har jeg vasket med Zalo.

VASKER: Veslemøy Stenklev vasker all maten som kjøpes inn til henne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VASKER: Veslemøy Stenklev vasker all maten som kjøpes inn til henne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Isolerte seg på hytte

Heldigvis for Stenklev har hun mange hobbyer og trives i eget selskap, noe som har gjort tiden alene mye lettere. Hun er en kunstnerisk sjel og har tilbrakt mange timer alene med malerkoster og lerreter.

- Når pandemien har stått i som verst, har jeg flere ganger dratt opp på ei hytte, hvor jeg har levd helt isolert fra samfunnet. Den lengste perioden jeg levde der oppe var i ni strake uker, bare meg alene.

- Det var ensomt der oppe, men jeg fikk en gyllen mulighet til å fordype meg i hobbyene mine.

Samtidig innrømmer Stenklev at det er mye hun har savnet det siste halvannet året. Hun skulle ønske hun kunne sett datteren og vennene oftere.

Den eneste personen hun ser med jevnlige mellomrom er kjæresten, som må teste seg ofte.

MUNNBIND: Veslemøy bruker alltid munnbind når hun går ut av huset. I perioder hvor det ikke har vært påbund med munnbind har hun fått noen rare blikk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MUNNBIND: Veslemøy bruker alltid munnbind når hun går ut av huset. I perioder hvor det ikke har vært påbund med munnbind har hun fått noen rare blikk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg har også savnet veldig å trene. Etter at jeg fikk påvist bindevevssykdommen fikk jeg mye kortison, og siden den gang har jeg gått opp 26 kilo. Det har vært frustrerende, sier Stenklev.

49-åringen håper inderlig at alle uvaksinerte kan ta den første dosen, slik at hun kan komme seg ut i samfunnet igjen.

Immunolog: - Avhengig av andre

Immunolog Anne Spurkland ved UiO forteller at det er flere i Norge som er i samme situasjon som Stenklev.

- Det er mange transplanterte og andre som går på immundempende medisiner, som befinner seg i en liknende situasjon som henne, sier Anne Spurkland til Dagbladet.

Hun gjør det klart at slike pasienter er ikke bare er mer sårbare for å bli smittet av coronaviruset, men også infeksjoner og sykdommer generelt.

- De er avhengige av at alle som kan, tar coronavaksinen. Personer med ulike former for immunsvikt er et argument for at vi må jobbe med å holde smittespredningen under kontroll. Alle tiltak mot smittespredning er med på å hjelpe slike personer.

EKSPERT: Imunolog Anne Spurkland fotografert på jobben Domus Medica, ved Rikshospitalet.. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
EKSPERT: Imunolog Anne Spurkland fotografert på jobben Domus Medica, ved Rikshospitalet.. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Når det gjelder Stenklev spesielt, har ikke Spurkland grunnlag for å uttale seg om hva som kan skje om hun blir smittet av coronaviruset, men at det ikke er noen tvil om at hun er mer utsatt.

- Det som er viktig her, er at folk ikke glemmer at det er ganske mange mennesker som selv har dårlig effekt av vaksinene og som er avhengig av at andre tar dem. Når alle som kan er blitt immunisert mot coronaviruset, vil vi også få pandemien enklere under kontroll. Men når det vil skje, vet vi ikke ennå, sier Spurkland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer