Vesnas umulige oppgave

HERCEG NOVI (Dagbladet): Det henger en plakat bak ryggen til Vesna Krivotkapic (24). Det er en reklameplakat for filmen «Mission Impossible 2». Like umulig er Vesnas oppgave som valgobservatør for opposisjonen mot Slobodan Milosevic.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bortsett fra valgstyret er det bortimot folketomt i den store kinofoajeen med de mektige krystallysekronene i sentrum av Herceg Novi, et turistsentrum ved Montenegros dramatiske og vakre kyststripe.

I løpet av tre kvarter er til sammen seks velgere innom. Så lenge Vesna sitter på sin plass ved siden av valgstyret, forsikrer hun i likhet med styreleder Momcilo Mandic (51) at valgavviklingen er i skjønneste orden.

Utenfor, etter at hun er avløst av en annen observatør, blir tonen en annen.

- Ta bilde av ham, sier hun og spytter i retning av en soldat fra den Milosevic-lojale hæren som er stasjonert i nærheten av valglokalet.

Vesna forteller at hun ikke er oppnevnt av opposisjonen som støtter Vojislav Kostunica, men av det Milosevic-kontrollerte valgstyret, åpenbart i den tro at hun ikke representerer noen fare for de styrende i Beograd. Fra byer i Serbia blir det rapportert om observatører fra opposisjonsalliansen DOS er blitt kastet ut av valglokaler.

Soldatene fra hæren og politiet, som er lojale mot Montenegros vestligorienterte president, Milo Djukanovic, holder øye med hverandre i Herceg Novi. Der regjerer Det sosialistiske nasjonale partiet (SNP) til Milosevic-marionetten Momir Bulatovic, som er statsminister i Jugoslavia.

I et annet valglokale i byen tok soldater kontrollen over valglokalet en stund, før de trakk seg tilbake.

Det kom ikke til sammenstøt så langt Dagbladet observerte.

Men Montenegro er dypt splittet i to uforsonlige leirer.

- Vi kommer til å gjennomføre folkeavstemning om uavhengighet dersom Milosevic blir sittende ved makta, sier den montenegrinske statsministeren, Filip Vujanovic. Trusselen kan bli utnyttet som krigserklæring i Beograd.