Vest Tank-tiltalt nekter skyld

Tre tiltalte risikerer lange fengselsstraffer om de blir funnet skyldige i miljøkriminalitet.

 VEST TANK-ULYKKEN: Her, ved anlegget til det som i dag heter Alexela Sløvåg, eksploderte to tanker i 2007. Økokrim har avdekket en rekke ulovlige forhold ved driften. Foto: SCANPIX.
VEST TANK-ULYKKEN: Her, ved anlegget til det som i dag heter Alexela Sløvåg, eksploderte to tanker i 2007. Økokrim har avdekket en rekke ulovlige forhold ved driften. Foto: SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): De tre tiltalte i Vest Tank-saken risikerer lange fengselsstraffer for miljøkriminalitet. Førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland ser alvorlig på saken.

- Det er en omfattende tiltale og vi ser alvorlig på saken, sier han til Dagbladet.

Tidligere styreleder i Vest Tank AS, Trond Emblem, tidligere daglig leder Jostein Oddvar Berland og tidligere rådgiver i kjemi i Vest Tank, Karl Johan Erstad, er tiltalt for miljøkriminalitet. Dette har en strafferamme på fengsel i inntil fem år. Emblem er i tillegg siktet for økonomisk kriminalitet i form av forsikringssvindel, noe som har en strafferamme på seks år.

Mener Økokrim tar feil
En av de tre, den tidligere daglige lederen, nekter for å være skyldig i det som Økokrim påstår.

- Min klient nekter skyld etter tiltalen, og mener Økokrim bygger på et feilaktig faktum, sier hans advokat John Christian Elden til Dagbladet.

- Det kan ikke være slik i Norge at bare det skjer en tragisk ulykke, så skal man lete etter syndebukker, sier Elden.

200 meldte om helseplager
To tanker med oljeslam eksploderte ved Vest Tank (nå Alexela Sløvåg) sitt anlegg i Gulen i Sogn og Fjordane i mai 2007. Ti personer ble skadd i eksplosjonen, og 200 personer har meldt om helseplager som følge av utslippene av hydrokarbonber, svoveldioksid og sulfider.
Etterforskningen har avdekket flere brudd på både forurensingsloven, arbeidsmiljøloven og brann- og eksplosjonsvernloven.

Miljøkriminalitet av et slikt omfang avdekkes sjelden i Norge.

- Vi har vært borti en lignende sak, men dette er en omfattende sak, sier Høviskeland.

Dagbladet har foreløpig ikke lykkes i å få kommentarer fra advokaten til de to andre tiltalte.