Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vestafrikansk team ankom Liberia

En gruppe vestafrikanske militære eksperter ankom onsdag Liberias hovedstad Monrovia. Gruppen skal forberede utplasseringen av en fredsstyrke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekspertgruppen kommer til å bli værende i Liberia til lørdag, sier en tjenestemann i den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS.

To bataljoner med 1.500 nigerianske soldater hver skal nå være klare til å reise til Liberia.

Kampene foregikk fortsatt onsdag til tross for at opprørsbevegelsen LURD erklærte ensidig våpenhvile tirsdag.

Mange lik

Flere titall mennesker er drept i havnebyen Buchanan, opplyste innbyggere onsdag. Byen ligger sørøst for Monrovia og ble angrepet av opprørsgruppen MODEL mandag.

- Det ligger lik overalt, sier en innbygger til nyhetsbyrået Reuters over telefon. -De skadde ligger i gatene, og det er ikke mulig å gi dem behandling, fortsatte han.

Minst 1.500 mennesker i Monrovia demonstrerte onsdag til støtte for opprørsbevegelsen LURD. De samlet seg i et område som kontrolleres av LURD og flere bar bannere med bønn om at amerikanske soldater utplasseres i landet.

Ønsker FN-mandat

USA varslet onsdag at de vil fremme et forslag for FNs sikkerhetsråd om å gi FN-mandat til en fredsstyrke.

USA ønsker at styrken får mandat til å bruke makt for å opprettholde en våpenhvile og for å sikre nødhjelpssendinger i henholdt til Kapittel 7 i FN-charteret, opplyste talsmann Richard Boucher onsdag.

Tidligere onsdag sa USAs president George W. Bush at USA ikke vil sende amerikanske soldater til Liberia før president Charles Taylor er borte og det er innført våpenhvile.

Han sa også at eventuelle amerikanske soldater vil bli sendt til landet for å hjelpe den vestafrikanske fredsstyrken som regionens samarbeidsorganisasjon ECOWAS planlegger å utplassere.

Nigeria er nå klar til å sende styrker for å håndheve en våpenhvile, ifølge en nigeriansk tjenestemann. Etter et møte med Nigerias president Olusegun Obasanjo onsdag sa guvernør James Ibori at Nigeria forventer at den planlagte fredsoperasjonen både vil bli støttet av USA og FN.

(NTB-AFP-Reuters)