Vesten betaler for russiske a-våpen

Vesten kommer til å betale for utvikling og produksjon av en ny generasjon russiske atomvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De nye atomvåpnene skal finansieres av inntektene fra import av kjernefysisk avfall fra Vesten, som nasjonalforsamlingen, Dumaen, vedtok før jul.

Det er Pavel Felgenhauer som skriver dette i den engelskspråklige Moskva-avisa Moscow Times. Felgenhauer er Russlands mest anerkjente analytiker av militære spørsmål.

Ordre fra Putin

I april 1999 ga presidentens militære sikkerhetsråd ordre til det russisk atomenergidepartementet om å få opp farten med å utvikle nye atomvåpen.

En måned etter sa atomenergiminister Jevgenij Adamov at hans departement var pålagt av regjeringen å intensivere utviklingen av nye atomvåpenprogrammer, men at departementet selv skulle skaffe inntektene til dette arbeidet. En underlig uttalelse fra en minister i et departement som aldri hadde hatt egne inntekter.

Det er fra dette tidspunktet Adamov startet sitt korstog for å importere kjernefysisk avfall fra Vesten - en virksomhet som trolig vil gjøre den værharde norskekysten til den mest brukte transportruta for den farlige lasten.

Behandle avfall

Offisielt skal de 200 milliarder kronene man regner med å tjene på å importere atomavfall brukes til å bygge systemer for å lagre avfallet.

Men regjeringen Putin har ikke lagt skjul på at de vil ha såkalte penetrerende atomvåpen, raketter som borer seg gjennom fjell og betong før de eksploderer. Våpnene skal ta ut bunkere og kommandosentraler under bakken, og har blitt utviklet av amerikanerne, etter at slike våpen var sterkt savnet under Golfkrigen.

Nå vil trolig vestlige penger bli brukt til å utvikle våpen som i neste omgang kan vendes mot Vesten.