- Vesten demoniserer Putin

- Vi må snakke med Vladimir Putin. Hvis ikke vil konflikten eskalere, sier Nupi-forsker Julie Wilhelmsen.

GRÅT DA HAN BLE GJENVALGT: Da Russlands president, Vladimir Putin, ble gjenvalgt i 2012 ble han så rørt at han måtte felle noen tårer mens han talte til støttespillerne valgdagen. Nupi-forsker Julie Wilhelmsen mener det er viktig at vi ikke slutter å snakke med presidenten. Foto: REUTERS/MIKHAIL VOSKRENSKY/NTB SCANPIX
GRÅT DA HAN BLE GJENVALGT: Da Russlands president, Vladimir Putin, ble gjenvalgt i 2012 ble han så rørt at han måtte felle noen tårer mens han talte til støttespillerne valgdagen. Nupi-forsker Julie Wilhelmsen mener det er viktig at vi ikke slutter å snakke med presidenten. Foto: REUTERS/MIKHAIL VOSKRENSKY/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):- Deler av den vestlige verden demoniserer Vladimir Putin og Russland, sier Julie Wilhelmsen, forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi). Hun mener det gjør det vanskeligere å forholde seg pragmatisk til Russland.

- Dermed blir det vanskeligere å forholde deeskalere krisen og bringe den lengre vekk fra et blodbad, sier Wilhelmsen.

Vil ikke ha dialog Mandag publiserte Dagbladet et intervju med den russiske forfatteren Masha Gessen, hvor hun sterkt kritiserer vesten forsøk på å ha dialog med Russlands president.

«Det er ikke mulig å ha dialog med Putin. Det er ikke lengre et taktisk spørsmål, men et moralsk. Det er nå man må velge hva man står for. Europa må gjøre seg uavhengig av russisk gass, og stå samlet mot Putin», sa Gessen i intervjuet.

Nupi-forsker Wilhelmsen er ikke enig.

- Tilspisser konflikten - Det er veldig problematisk det som nå skjer. Når motparten blir sett på så forskjellig og farlig at det ikke lengre går an å snakke sammen blir konflikten ekstremt tilspisset, sier Wilhelmsen. Hun tror ikke på noen løsning i Ukraina-spørsmålet uten at Russland er med på diskusjonen, samme «hvor mye gærent Russland har gjort».

- Hele premisset for å ikke snakke med Putin er at han er en slags irrasjonell aktør med ekspansive ambisjoner som må stoppes - hvis ikke kommer han til å annektere Baltikum og Moldova. Jeg deler ikke den analysen, sier Wilhelmsen. Hun sier mange russere ikke forstår hvorfor vesten ikke har større forståelse for Russlands posisjon.

- Putins håndtering av Ukraina har bred oppslutning i Russland, også blant dem som ikke støtter Putins autoritære agenda, og som støtter verdier som demokrati og markedsfrihet, sier Wilhelmsen.

- Må også kritiserer Ukraina Wilhelmsen mener det likevel er riktig å kritisere Russland.

- Vi må kalle en spade for en spade. Hva Russland har gjort når de annekterte Krim er helt feil. Det blir det aldri feil å si, sier Nupi-forskeren. Men hun mener at kritikken mot Russland har blitt ensidig.

- Vi må fordømme de som gjør gale ting, samme hvem som gjør det. Det betyr at Kiev-regimet også må få kritikk for å ha gjort ting som har gjort Ukraina til et mer delt land, sier Wilhelmsen. Hun mener vestlig presse har hatt en altfor ensidig dekning av Ukraina-konflikten.

Hauker mot hauker - Vestlig presse har vært unnfallende i å forsøke å ha en objektiv dekning, sier Wilhelmsen, som ikke er optimist når hun ser på utviklingen.

- DEMONISERER: - Deler av den vestlige verden demoniserer Vladimir Putin og Russland, sier Julie Wilhelmsen, forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi). Hun mener det gjør det vanskeligere å forholde seg pragmatisk til Russland. Foto: NUPI
- DEMONISERER: - Deler av den vestlige verden demoniserer Vladimir Putin og Russland, sier Julie Wilhelmsen, forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi). Hun mener det gjør det vanskeligere å forholde seg pragmatisk til Russland. Foto: NUPI Vis mer

- I Russland og Ukraina er det nå haukene som sitter med makta, og det blir vanskelig for dem å inngå kompromiss. Det eneste som kan løse denne konflikten er en pragmatisk linje. Det må være en kompromissvilje hos begge sider, sier Wilhelmsen. Hun tror ikke Putin ønsker å annektere Øst-Ukraina.

- Jeg tror ikke han er så interessert i territoriene i Øst-Ukraina. Hele området er et eneste stort konkursbo, sier Wilhelmsen.

VIL IKKE HA DIALOG: Mandag publiserte Dagbladet et intervju med den russiske forfatteren Masha Gessen, hvor hun sterkt kritiserer vesten forsøk på å ha dialog med Russlands president.

«Det er ikke mulig å ha dialog med Putin. Det er ikke lengre et taktisk spørsmål, men et moralsk. Det er nå man må velge hva man står for. Europa må gjøre seg uavhengig av russisk gass, og stå samlet mot Putin», sa Gessen i intervjuet. Foto: CHRISTIAN ROTH/DAGBLADET
VIL IKKE HA DIALOG: Mandag publiserte Dagbladet et intervju med den russiske forfatteren Masha Gessen, hvor hun sterkt kritiserer vesten forsøk på å ha dialog med Russlands president. «Det er ikke mulig å ha dialog med Putin. Det er ikke lengre et taktisk spørsmål, men et moralsk. Det er nå man må velge hva man står for. Europa må gjøre seg uavhengig av russisk gass, og stå samlet mot Putin», sa Gessen i intervjuet. Foto: CHRISTIAN ROTH/DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer