<strong>DEMONSTRERTE MOT SAUDI ARABIA:</strong> Aktivister demonstrerte utenfor den saudiarabiske ambassaden i Beirut i Libanon, etter at den libanesiske tv-psykologen Ali Sibat ble dømt til halshogging for trolldom i 2010. Sibat ble aldri halshogd og skal nå mest sannsynligvis bli sluppet fri. Foto: AP/BILAL HUSSEIN/NTB SCANPIX
DEMONSTRERTE MOT SAUDI ARABIA: Aktivister demonstrerte utenfor den saudiarabiske ambassaden i Beirut i Libanon, etter at den libanesiske tv-psykologen Ali Sibat ble dømt til halshogging for trolldom i 2010. Sibat ble aldri halshogd og skal nå mest sannsynligvis bli sluppet fri. Foto: AP/BILAL HUSSEIN/NTB SCANPIX Vis mer

- Vesten fordømmer IS-halshugging, men er tause når Saudi-Arabia gjør det samme

Saudi-Arabia halshugde mer enn én person hver dag i august.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Vi mister troverdighet i den arabiske verden når vi på den ene siden fordømmer Den islamske staten og på den andre siden er tause om menneskerettighetsbrudd i Saudi-Arabia, sier Gerald Kador Folkvord, som er politisk rådgiver i Amnesty International.

Den islamske staten (IS) har vakt harme og fordømmelse fra hele verden etter at de har halshogd både motstandere og vestlige kidnappingsofre. Samtidig henretter en av vestens nærmeste allierte i området, Saudi-Arabia, én person om dagen, ofte ved offentlig halshogging. Nå deltar Saudi-Arabia i den USA-ledede militære kampanjen mot IS.

- Norske myndigheter er helt tause når det gjelder menneskerettighetsbrudd i Saudi-Arabia. Det er et paradoks at Norge kritiserer land som Iran, mens vi er tause om vår egen alliert. Dermed oppfatter folk som vi prater med to tunger, sier Folkvord.

Halshogging-rekord I august ble det meldt at Saudi-Arabia hadde oppnådd en ny halshoggingsrekord. Ifølge Al-Jazeera har landet dobbelt de offentlige henrettelsene de siste sju månedene før 7. august i år.

<strong>- FORBRYTER-NASJON:</strong> «Saudi-Arabia - en forbryter mot menneskeheten», står det på denne plakaten i Indonesia. I 2011 demonstrerte de mot henrettelsen av en indonesier som jobbet i Saudi-Arabia. Foto: AFP/ADEK BERRY
- FORBRYTER-NASJON: «Saudi-Arabia - en forbryter mot menneskeheten», står det på denne plakaten i Indonesia. I 2011 demonstrerte de mot henrettelsen av en indonesier som jobbet i Saudi-Arabia. Foto: AFP/ADEK BERRY Vis mer

Ifølge Amnesty har Saudi-Arabia henrettet mer enn 2000 mennesker i perioden 1985 - 2013. En rekke av henrettelsene har vært utført som offentlige halshogginger, og folk har blitt dømt til døden for blant annet utroskap, frafall fra den islamske troen, narkotikasmugling, voldtekt, hekseri, og trolldom.

- Mest sannsynligvis er antallet langt høyere, men dette er tilfellene som Amnesty har klart å dokumentere, sier Folkvord.

Bare mellom 4. og 22. august ble mer en 22 personer halshogd - mer en én person hver dag. For eksempel ble fire medlemmer av samme familie i halshogd offentlig 14. august for å ha smuglet et større parti med hasj. Dagen etter ble en person henrettet for trolldom, ifølge Al-Jazeera.

Bruker tortur - Selv om det ikke går an å sammenlikne Saudi-Arabia og IS så er det likheter når det gjelder henrettelsesmetoder. Blant annet lar Saudi-Arabia likene bli liggende til skrekk og advarsel. I tillegg er flere av Saudi Arabias ofre like uskyldige som IS' ofre, forteller Folkvord. Saudi-Arabia er også et av få land som dømmer mindreårige til døden. Han viser også til at flere av de tiltalte blir utsatt for tortur for å få dem til å tilstå.

- De fleste som blir dømt er utlendinger, og ikke sjeldent forstår de ikke hva som blir sagt under rettssaken, sier Folkvord.

En ny Amnesty-rapport, som blir publisert førstkommende fredag, dokumenter hvordan Saudi-Arabia har forfølger menneskerettighetsgrupper.

I rapporten kommer det fram at elleve aktivister i Den saudiarabiske organisasjonen for sivile og politiske rettigheter (ACPRA) har blitt forfulgt av det arabiske landet. En etter en av ACPRAs medlemmer har blitt arrestert og siktet for deres menneskerettighetsarbeid.

Avviser kritikken
Statssekretær Bård Glad Pedersen i UD kjenner seg ikke igjen i kritikken.

 -Norge har tatt opp menneskerettighetssituasjonen i Saudi Arabia flere ganger, de to siste gangene var i juni 2014 og september 2014.

Statssekretær Morten Høglund møtte den offentlige MR-kommisjonen i Saudi Arabia i Riyadh 6. mai 2014 hvor menneskerettighetene i landet var eneste tema. Norsk UD møtte samme kommisjon Riyadh i februar 2012 med samme tema, Sier Glad Pedersen.

- Norge har en lederrolle i det internasjonale arbeidet mot dødsstraff. I 2016 er vi også vertskap for verdenskongressen mot dødsstraff.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer