- Vesten fordømmer IS-halshugging, men er tause når Saudi-Arabia gjør det samme

Saudi-Arabia halshugde mer enn én person hver dag i august.

DEMONSTRERTE MOT SAUDI ARABIA: Aktivister demonstrerte utenfor den saudiarabiske ambassaden i Beirut i Libanon, etter at den libanesiske tv-psykologen Ali Sibat ble dømt til halshogging for trolldom i 2010. Sibat ble aldri halshogd og skal nå mest sannsynligvis bli sluppet fri. Foto: AP/BILAL HUSSEIN/NTB SCANPIX
DEMONSTRERTE MOT SAUDI ARABIA: Aktivister demonstrerte utenfor den saudiarabiske ambassaden i Beirut i Libanon, etter at den libanesiske tv-psykologen Ali Sibat ble dømt til halshogging for trolldom i 2010. Sibat ble aldri halshogd og skal nå mest sannsynligvis bli sluppet fri. Foto: AP/BILAL HUSSEIN/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Vi mister troverdighet i den arabiske verden når vi på den ene siden fordømmer Den islamske staten og på den andre siden er tause om menneskerettighetsbrudd i Saudi-Arabia, sier Gerald Kador Folkvord, som er politisk rådgiver i Amnesty International.

Den islamske staten (IS) har vakt harme og fordømmelse fra hele verden etter at de har halshogd både motstandere og vestlige kidnappingsofre. Samtidig henretter en av vestens nærmeste allierte i området, Saudi-Arabia, én person om dagen, ofte ved offentlig halshogging. Nå deltar Saudi-Arabia i den USA-ledede militære kampanjen mot IS.

- Norske myndigheter er helt tause når det gjelder menneskerettighetsbrudd i Saudi-Arabia. Det er et paradoks at Norge kritiserer land som Iran, mens vi er tause om vår egen alliert. Dermed oppfatter folk som vi prater med to tunger, sier Folkvord.

Halshogging-rekord I august ble det meldt at Saudi-Arabia hadde oppnådd en ny halshoggingsrekord. Ifølge Al-Jazeera har landet dobbelt de offentlige henrettelsene de siste sju månedene før 7. august i år.

Ifølge Amnesty har Saudi-Arabia henrettet mer enn 2000 mennesker i perioden 1985 - 2013. En rekke av henrettelsene har vært utført som offentlige halshogginger, og folk har blitt dømt til døden for blant annet utroskap, frafall fra den islamske troen, narkotikasmugling, voldtekt, hekseri, og trolldom.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer