-  Vesten har skylda

Vestlige ledere må ta skylda for terroren i London, mener lederen for Oslos største moské.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går var 11 av Oslos imamer samlet for å ta avstand fra og fordømme terrorbombene i London og Sharm el-Sheikh. Imam Nehmat Ali Bokhari er den religiøse lederen for nær 6000 muslimer i Oslos største moské, Central Jamaat-e Ahle-e Sunnat i Urtegata. Han mener vestlige ledere, som Tony Blair og George Bush, selv må ta skylda for terroren som nå rammer dem.

-  Farlig holdning

-  Det må bli slutt på holdningen «Vesten vet best», sier Bokhari til Dagbladet.

Statssekretær Kim Traavik (H) i UD synes Bokahris analyse er farlig.

-  Overgangen mellom forklaring og unnskyldning er glidende. Her må vi være helt klare: Terror er uakseptabelt. Ingen ting kan berettige den type blind vold vi har sett i London og Sharm el-Sheikh, sier Traavik.

I forrige uke skapte London-ordfører Ken Livingstone storm da han kom med liknende og svært omstridte uttalelser til BBC4.

-  På grunn av Vestens behov for olje har vi hatt 80 år med vestlig intervensjon i overveiende arabiske områder. Vi har støttet opp under usmakelige regimer, sa London-ordføreren.

-  Livingstone har helt rett. Muslimer i muslimske land blir undertrykket av lederne sine, og dette er ledere Vesten støtter, sier Bokhari.

IMAMENE MØTTES: Imam Nehmat Ali Bokhari (i midten) mener Vestens politikk overfor muslimske land har skylda for terrorangrep som dem i London og Egypt. Her sammen med Hafiz Tajyib (t.v.), Shekh Ibrahim og Muhmad Javed, på et felles møte for imamene i Oslo. Foto: Andrea Gjestvang
IMAMENE MØTTES: Imam Nehmat Ali Bokhari (i midten) mener Vestens politikk overfor muslimske land har skylda for terrorangrep som dem i London og Egypt. Her sammen med Hafiz Tajyib (t.v.), Shekh Ibrahim og Muhmad Javed, på et felles møte for imamene i Oslo. Foto: Andrea Gjestvang Vis mer

-  Når du tar retten til liv og frihet fra folk, vil de gjøre motstand. Bruker du makten din til å kjempe for et rettferdig samfunn, vil du ikke få slike problemer som i dag, sier imamen.

Selv om også imamen fordømmer terrorangrepene, tror han vestlige land aldri blir kvitt terroren før de legger om politikken sin.

-  Vesten må klargjøre politikken sin ovenfor den muslimske verden. Slik det er i dag, kan de ikke rettferdiggjøre handlingene sine, de opererer med en dobbeltstandard vi må unngå. Vi kan ikke ha det slik at det skal være ett sett menneskerettigheter i Vesten, og ett i muslimske land, sier Bokhari.

Dagbladet intervjuer imamen via tolk, men når vi spør hvordan det er å være muslim i Norge, slår han over på norsk.

-  Veldig fornøyd

-  Vi har ingen ting å klage på her. Vi er veldig fornøyd, sier han.

-  Hva med unge, frustrerte muslimer, føler du et ansvar overfor dem?

-  I dag kan det ofte være vanskelig for imamer å nå gjennom til ungdom. De har tilgang til Internett og alle ressurser, så det er ikke slik at de er avhengige av moskeene eller imamer. De stiller sine egne spørsmål, sier Bokhari.

Han mener det er for tidlig å si om London-bombene er en reaksjon på Englands deltakelse i Irak-krigen.

-  Hva synes du selv om krigen?

-  Det er politikk. Ikke et religiøst spørsmål, og jeg er imam, sier Bokhari.

-  Dette henger vel sammen?

-  Ikke her. Vi er mest bekymret for den internasjonale freden. Det viktigste vi trenger nå er fred, sier Bokhari.