- Vesten har vært med på å skape IS

For snart tre år siden tryglet den syriske forfatteren Samar Yazbek Vesten om å stoppe blodbadet i Syria. Ikke noe ble gjort.

HØR PÅ OSS:  Den syriske forfatteren Samar Yazbek (45) var denne uka i Oslo i forbindelse med den nye boka si. Hun fortviler over opptrappingen av krigen mot hjemlandet. - Ingen hører på hva det syriske folket ønsker. De blir bare bombet, sier hun. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet  .
HØR PÅ OSS: Den syriske forfatteren Samar Yazbek (45) var denne uka i Oslo i forbindelse med den nye boka si. Hun fortviler over opptrappingen av krigen mot hjemlandet. - Ingen hører på hva det syriske folket ønsker. De blir bare bombet, sier hun. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I starten av 2013 hadde den blodige krigen i Syria tatt et sted mellom 70 000 og 90 000 menneskeliv. Syriske aktivister og opposisjonelle ropte om hjelp fra omverdenen: De ba om flyforbud-sone og våpenhjelp til syriske opprørere, sånn at de omsider kunne bli kvitt sin forhatte diktator, Bashar al-Assad, og hans regime.

- Vesten kan stanse blodbadet hvis de vil, sier Yazbek til Dagbladet i starten på 2013. Men verken hun eller syrerne blir hørt. I dag er minst en kvart million syrere drept og mer enn halvparten av landets befolkning er på flukt.

- Vesten brydde seg ikke - Syrerne gikk til revolusjon mot Assad-regimet for å få demokrati og frihet, men verden sviktet oss i kampen. Den gangen fantes ikke IS, men et regime som målrettet drepte egen befolkning. Vesten har vært med på å skape IS, sier Samar Yazbek, syrisk forfatter og aktivist.

Fortsetter:

- Det syriske folket gikk til et fredelig opprør mot Assad-regimet, som har bombet og skutt mot oss siden den gangen. I 4,5 år har syrerne blitt bombet uten at vesten brydde seg. Først nå, når flyktninger kommer til Europa og IS bomber Paris, reagerer Europa, sier Yazbek.

Desillusjonert Forfatteren, journalisten og aktivisten er fortvilet og desillusjonert. Sier hun ikke lenger har tro på at FN er et organ å stole på, samtidig som hun er trist og lei over at de som har blitt bombet i snart fem år, syrerne, nok en gang ikke blir hørt.

Hun ber verden huske på hva som har skjedd siden syrerne gikk til opprør mot Assad-regimet for nesten fem år siden: Først ble syrerne bombet og angrepet av Assads raketter, stridsvogner, tønnebomber og kjemiske angrep.

- De fleste døde syrerne er drept av Assad-regimet. IS vokste opp fordi vi ikke fikk hjelp til å fjerne Assad-regimet, sier hun.

Blodteater-stykke Yazbek lever i eksil i Frankrike. IS-angrepet i Paris i november har nå fått Frankrike i krig. Men forfatteren mener at det å bombe IS ikke er riktig løsning.

- Frankrike har lov til å forsvare seg sjøl, men de har valgt feil spor. Det må komme en politisk løsning. En løsning som gjør at flyktningene kan reise tilbake. Jeg har ingen tryllestav, men alle er for seint ute. Syrerne har levd i et krigsmareritt i fire og et halvt år uten at verden har brydd seg. Nå har blodteaterstykket som har vært i Syria siden 2011 spredd seg til verden, via Daesh (IS, journ.anm), sier hun og fortsetter:

- Jeg håper og tror at Europa og andre nå vil reagere og finne en politisk løsning. Bashar al-Assad og regimet må fjernes fra makta. Bare sånn kan vi begynne å skape fred i Syria. Det er ikke lett, og vil ta mange år siden hele landet er bombet i stykker, sier Yazbak og understreker at «Assad og andre krigsforbrytere i Syria må stilles for retten».

- Syrerne dør Sjøl er Samar Yazbeh alawitt, den samme religiøse og etniske minoriteten som Bashar al-Assad tilhører. Men i motsetning til alawitter flest, som er blant Syrias privilegerte takket være sin familietilknytning til presidenten, valgte hun å bli med i det folkelige opprøret mot løven Assad og hans gjennomkorrupte regime.

Hun ble stemplet som forræder av det syriske regimet, i tillegg til at hennes familie ble trakassert på grunn av Yazbeks aktivisme. I dag prater hun bevisst ikke om familien sin, av frykt for deres sikkerhet.

- Hele verden synes nå interessert i den syriske saken. Men hva er det som skjer? Jo, det syriske folket dør, og de blir ikke hørt. Det er en pågående tragedie der det er en ting som skjer: Syrerne dør, gjentar hun.

- Assad er roten Yazbeks hjemland, Syria, er ødelagt. Hennes folk blir ikke hørt, men Yazbek nekter å gi opp. De siste årene har hun startet og drevet organisasjonen Woman Now for Development, som spesielt hjelper kvinner og barn i Syria og i nærområdene.

- Syrerne blir ikke hørt. Jeg har derfor valgt å være en del av historiens hukommelse. Vi må fortelle om det grusomme som nå skjer, og passe på at ingen kan si at de ikke visste. De seinere årene har jeg derfor reist rundt i Syria for å være øyenvitne. Jeg bruker stemmen min for å gi stemme til de mange som ikke blir hørt, sier Yazbek.

Øyenvitne-skildringene er nå med i boka «Inn i tomheten», som nå er publisert til norsk og en rekke andre språk.

- Jeg er redd for IS, som jo er fiende nummer en for meg som kvinne. Samtidig må vi aldri glemme: Assad er hovedårsaken til at IS kunne vokse i Syria og Irak. Skal det bli noen endelig løsning for Syria, og verden forøvrig, må roten tas en gang for alle, sier hun.

ØYENVITNE:  Den syriske forfatteren Samar Yazbek er fortvilet over at verden ikke synes å bry seg om, eller å skjønne Syria-konflikten. - Men ingen skal si at de ikke visste. Jeg er øyenvitne for syrerne, som aldri blir hørt, sier hun.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet  .
ØYENVITNE: Den syriske forfatteren Samar Yazbek er fortvilet over at verden ikke synes å bry seg om, eller å skjønne Syria-konflikten. - Men ingen skal si at de ikke visste. Jeg er øyenvitne for syrerne, som aldri blir hørt, sier hun. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet . Vis mer