STØTTER PUTIN: Christian Tybring-Gjedde mener Vesten og spesielt USA burde ha tenkt seg mer om før man gikk ut med umiddelbar og voldsom fordømmelse. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
STØTTER PUTIN: Christian Tybring-Gjedde mener Vesten og spesielt USA burde ha tenkt seg mer om før man gikk ut med umiddelbar og voldsom fordømmelse. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

- Vesten må finne en løsning som gjør at Putin kan redde ansikt

Frps Christian Tybring-Gjedde støtter ikke den samlede norske fordømmelsen av Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ofte frittalende og omstridte Frp-politikeren sier til Klassekampen at han mener Vesten nå må hjelpe Putin å redde ansikt.

- Jeg reagerer på den kraftige og kategoriske fordømmelsen av Putin. Jeg vil ikke angripe min egen regjering, men det må gå an å se at han står overfor et veldig vanskelig dilemma her, sier Tybring-Gjedde til avisen.

Istedenfor å henge seg på bølgen av fordømmelse tar Tybring-Gjedde til orde for varsomhet overfor russerne.

— Jeg tilhører dem som mener at Vesten og spesielt USA burde ha tenkt seg mer om før man gikk ut med umiddelbar og voldsom fordømmelse, sier han.
Demokratisk Tybring-Gjedde har sett at både statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende har kommet med skarpe angrep mot Norges naboland etter at russiske styrker tok kontroll over Krim-halvøya.

Solberg har også hyllet den nye ukrainske regjeringen som overtok etter at den prorussiske presidenten Viktor Janukovitsj ble tvunget til å trekke seg.

— La gå, russerne har brutt folkeretten. Men jeg mener dette må settes inn i et større perspektiv. Det er ikke åpenbart at den nye regjeringen i Ukraina er mer demokratisk enn den forrige. Ukraina er et dypt splittet land, og store deler av befolkningen liker Janukovitsj, sier Tybring-Gjedde som vanligvis er svært positiv til amerikansk politikk.

— Tenk om Quebec eller nordlige Mexico hadde erklært seg uavhengig. USA ville gått inn, fortalt verden at det var deres bakgård og bedt Russland om ikke å blande seg. Det blir veldig ensidig å late som om det som nå skjer, er så utrolig forskjellig, sier han.
Uten støtte Tybring-Gjedde sier dette ikke handler om å være for eller mot USA, men aller mest om å forstå at Ukraina er et land der kanskje 55 prosent av folket vil lene seg mot øst, mens 45 prosent vil se mot vest.

Christian Tybring-Gjedde får imidlertid lite støtte for utspillet i sitt eget parti. Utenrikspolitisk talsmann i Frp, Kristian Norheim, er helt uenig med partifellen:

— Frp og regjeringen fordømmer russernes handlemåte og det militære inntoget i Ukraina på det sterkeste. Det må det ikke herske noen tvil om, sier han.

(NTB)