- Vesten skulle takket deg, Arne

- Det skulle vært tusener av slike T-T, Titov-Treholt dialog-par, skriver fredsforsker Johan Galtung i en ny bok han har skrevet sammen med Arne Treholt.

UTE MED NY SAMTALEBOK: Fredsforsker Johan Galtung har intervjuet Arne Treholt og blitt intervjuet tilbake av Treholt. De beskriver det de drev med som brobygging.  
Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
UTE MED NY SAMTALEBOK: Fredsforsker Johan Galtung har intervjuet Arne Treholt og blitt intervjuet tilbake av Treholt. De beskriver det de drev med som brobygging. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): I dag kommer Arne Treholt og hans nære støttespiller gjennom 25 år Johan Galtung med sin felles bok «Hva var det du prøvde å få til». I boka intervjuer den 80 år gamle professoren sin venn om hans utenrikspolitiske aktiviteter på 1970- og 1980-tallet.

Galtung er imponert over det Treholt forteller, og skriver i boka: «det skulle vært hundrer, tusener av slike T-T, Titov-Treholt dialog-par. Livsviktig i en spent, super-polarisert, situasjon,» skriver Galtung om møtene Treholt hadde med KGBs etterretningsoffiser Titov.

Og fortsetter:

«Vesten i sin alminnelighet, og Norge i særdeleshet, skulle ha takket deg for god jobb, Arne, men alt ble tolket innenfor polariseringspsykosens snevre ramme.»

Får utdype sitt syn I boka forklarer Treholt til Galtung hvorfor samtalene hans med KGBs Titov var viktige:

- Mine samtaler med Titov overbeviste meg om at det var skapt en nyttig "offisiell" og "uoffisiell" kanal som kunnebrukes i andre sammenhenger, Når jeg på slutten av 1970-tallet ikke informerte Knut Frydenlund om dette, skyldes dette - ikke som en unnskyldning, men som en politisk realitet - at samarbeidet mellom Evensen og Frydenlund var meget dårlig, sier Treholt i boka.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer