LUKKET OG LÅST: Kinas ambassade i Oslo stengte portene da Liu Xiaobo ble tildelt fredsprisen, og utdelingen får massiv kritikk i statskontrollerte kinesiske aviser. Foto: Scanpix
LUKKET OG LÅST: Kinas ambassade i Oslo stengte portene da Liu Xiaobo ble tildelt fredsprisen, og utdelingen får massiv kritikk i statskontrollerte kinesiske aviser. Foto: ScanpixVis mer

- Vesten tåler ikke Kinas økende rikdom og makt

Statskontrollerte kinesiske aviser fordømmer fredspristildelingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||• Les også: Kina avlyser møte med Norges fiskeriminister

(Dagbladet): I dag er statskontrollerte kinesiske aviser samstemte i sin kritikk av fredagens fredsprisutdeling til Liu Xiaobo (54), skriver Reuters.

Fordommer «Tildelingen til dissident Liu Xiaobo er ikke annet enn et uttrykk for Vestens fordommer. Bak den ligger det en form for terror mot Kinas vekst og den kinesiske modellen», skriver Global Times, en populær kinesiskspråklig tabloidavis som har ledet an i kritikken mot prisutdelingen.

Ville kollapset «Lius krav om et flerpartidemokrati blir fulgt opp, men Kinas skjebne ville trolig ikke blitt noe bedre enn i det tidligere Sovjetunionen og Jugoslavia. Landet ville sannsynligvis ha kollapset raskt», skriver avisa, som betegner Liu Xiaobo som et «horn i regjeringens side» siden 1989, da han sluttet seg til studentopprøreret på den himmelske freds plass.

Inn og ut av fengsel «Siden har han vært inn og ut av fengsel for sin kamp for ytringsfrihet og politisk liberalisering», skriver avisa.

Ta Kung Pao, en Hong Kong-basert avis som også gis ut i Beijing, betegner fredsprisutdelingen om «svart humor», og mener den viser Nobels fredspris' manglende seriøsitet.

«Prisen er ikke bedre enn et papir søppel», skriver avisa.

Etter pristildelingen ble Liu Xia satt i husarrest, og hun holder nå kontakten med Dagbladet via iPad og 3G.

Nesten 48 timer etter at noen sist sist hadde hørt fra Liu Xia - den fengslede fredsprisvinner Liu Xiaobos kone - kom det første livstegnet i form av en en e-post til Dagbladet.