SAMMENSTØT: Det var i dag sammenstøt mellom ukrainske spesialsoldater og russiske separatister. Her er pro-russiske menn i kamuflasjeuniform klar for kamp utenfor byen Slavjansk i Øst-Ukraina. Foto: AFP Photo/Anatolji Stepanov/NTB Scanpix
SAMMENSTØT: Det var i dag sammenstøt mellom ukrainske spesialsoldater og russiske separatister. Her er pro-russiske menn i kamuflasjeuniform klar for kamp utenfor byen Slavjansk i Øst-Ukraina. Foto: AFP Photo/Anatolji Stepanov/NTB ScanpixVis mer

- Vesten var ukritisk til bevæpnede opprørere i Kiev. Når det samme skjer i Øst-Ukraina er det helt feil

Russland-ekspert mener Norge har vært med på en altfor konfronterende linje i Ukraina-konflikten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russland har fått vist muskler, men ingen ønsker at konflikten skal komme ut av kontroll i Øst-Ukraina, mener Indra Øverland ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI). Han er leder for russlandsavdelingen ved NUPI, var i Kiev og på Krim senest i høst og har tidligere vært valgobservatør i Øst-Ukraina.

- Russland ønsker ikke kaos, men de synes nok ikke det bare er dumt at etniske russere i Ukraina presser på i Øst-Ukraina. Det gjør at russerne kan inngå kompromisser om den videre utviklingen der, og at det blir mindre fokus på annekteringen av Krim, sier Øverland til Dagbladet.

I tillegg sørger denne type uro for at det blir vanskeligere for at Ukraina å bli NATO-land med det første, siden alliansen er tilbakeholdne med å akseptere nye medlemsland med mye uroligheter og grensetvister.

Kritiserer vesten Russland-ekspert Øverland mener enkelte vestlige land har nøret opp rundt konflikten vi ser i dag, ved at de har jobbet for å få Ukraina med i NATO.

- Blant annet har USA presset for å få Ukraina med i NATO, selv om dette ikke er noe flertallet i Ukraina har ønsket. De har nøret opp rundt denne splittelsen, og dette provoserer russerne.

Flere har hevdet at president Vladimir Putin ønsker å tegne opp europakartet på nytt, og ønsker å gjenerobre russisk storhet.

- Det er heller vestlige land som har forsøkt å endre på europakartet, men Putin setter nå foten ned til vestlig omorganisering av verden, sier Øverland til Dagbladet.

NUPI-forskeren mener Norge sammen med andre vestlige land har opptrådt unyansert og for konfronterende.

STRATEGISK: For Russlands president Vladimir Putin kan det være positivt med uro i Øst-Ukraina. Ifølge Russland-ekspert Indra Øverland er det to årsaker til det: Putin kan inngå kompromisser om videre utvikling i Øst-Ukraina for at den omstridte annekteringen av Krim-halvøya kan glemmes. Foto: Reuters/Mikhail Klimetyev/RIA Novosti/NTB Scanpix
STRATEGISK: For Russlands president Vladimir Putin kan det være positivt med uro i Øst-Ukraina. Ifølge Russland-ekspert Indra Øverland er det to årsaker til det: Putin kan inngå kompromisser om videre utvikling i Øst-Ukraina for at den omstridte annekteringen av Krim-halvøya kan glemmes. Foto: Reuters/Mikhail Klimetyev/RIA Novosti/NTB Scanpix Vis mer

- Vesten hadde en ukritisk holdning til bevæpning av opprørere på Maidan-plassen i Kiev, mens når dette skjer i Øst-Ukraina er man veldig kritisk. Det er ujevnt og bidrar til polarisering, mener Øverland.

- Jeg får følelsen av det viktigste er å fordømme og konfrontere Russland, men det hjelper ikke Ukraina. Man kan spørre seg om en del vestlige aktører egentlig ønsker å hjelpe Ukraina, eller er mer opptatt av å konfrontere Russland.

- Hadde begge sider vært mer lyttende og ikke så konfronterende, kunne man ha funnet en løsning, sier Øverland.

- Gunstig for NATO Han mener retorikken fra blant annet avtroppende NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen er ødeleggende.

- Man har et veldig ensidig syn på hvem som har rett, og tenker på seg selv som de snille. Uansett hvem som har rett eller feil, så fungerer ikke denne retorikken.

Han mener konflikten er gunstig for de som ønsker mer investeringer i Forsvaret.

- Han er en militært orientert politiker, og hans oppgave er å fremme militæralliansen. Nå har man en trussel man kan hisse seg opp over, men dette er en trussel man har bidratt til å presse fram selv.

- Kan bli Putins fall Russland-eksperten sier at det er vanskelig å vite hva Putin egentlig vil, og mener han gjør mye risikabelt som kan ende med at han må gi slipp på makta i Russland.

- Putin har gjort mye risikabelt og unødvendig konfrontasjonelt, og alt han har gjort er ikke nødvendigvis i Russlands interesse. Under hele perioden Putin har hatt makten som president og statsminister har det vært økonomisk vekst, men dersom det innføres kraftigere sanksjoner kan det bidra till å dytte russisk økonomi ut i større økonomiske problemer, sier Øverland.

FÅR KJEFT: NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen får kritikk for retorikken og den konfronterende linja alliansen har valgt i forbindelse med den anspente situasjonen i Ukraina. Foto: Reuters/Stoyan Nenov/NTB Scanpix
FÅR KJEFT: NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen får kritikk for retorikken og den konfronterende linja alliansen har valgt i forbindelse med den anspente situasjonen i Ukraina. Foto: Reuters/Stoyan Nenov/NTB Scanpix Vis mer

- Det er vanskelig å vite hvordan en situasjon med økonomisk nedgang vil slå inn, men det kan slå hardt inn på populariteten til Putin.

EU har jobbet mye med å gjøre Europa mindre avhengig russisk gass, og Indra Øverland mener dagens situasjon vil føre til enda større vekt på dette.

- Dette kan bli slutten på Putin, selv om for eksempel annekteringen av Krim er kjempepopulært i Russland per i dag. Men en slik popularitet varer ikke nødvendigvis så lenge.

- Som svensker og nordmenn I dag ble den spente situasjonen i Ukraina ytterligere skjerpet da ukrainske myndigheter gikk i gang med en antiterror-operasjon. Det meldes om flere drepte og sårede på begge sider.

Russland-ekspert Øverland mener det hele er skummelt og overraskende.

- For både russere og ukrainere er hele utviklingen vi har sett siden Janukovitsj ble kastet overraskende. Dette er ikke etniske grupper som hater hverandre, dette er som svensker og nordmenn. Det er vanskelig å forstå, sier han.

- Ukrainske myndighete føler nok at de må gjøre noe for å stoppe utviklingen etter at de bare stod og så på mens Krim ble løsrevet, men de ønsker nok ikke at situasjonen skal komme ut av kontroll.

- Russland kan stå bak Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt mener Russland trolig står bak helgas dramatikk i Øst-Ukraina, der maskerte og væpnede menn tok kontroll over offentlige bygg i byene Mariupol og Slavjansk.

- Jeg vet ikke hvor uavhengige demonstrantene er av Russland. Selv om vi ikke har ugjendrivelige bevis for at Russland står bak, er det sannsynlig at de har en finger med i spillet, sier Bukkvoll til NTB.

EKSPERT: Seniorforsker Indra Øverland ved Norsk utenrikspolitisk institutt. Foto: NUPI
EKSPERT: Seniorforsker Indra Øverland ved Norsk utenrikspolitisk institutt. Foto: NUPI Vis mer

I likhet med sin ekspertkollega på NUPI, tror ikke Bukkvoll at Putin planlegger å gjøre byene russiske, men at presidenten ønsker å vise makt overfor nabolandet.

- Fram til forrige helg så det ut til å roe seg ned i øst. Nå har det tatt seg kraftig opp. Sannsynligvis er det et ønske om å vise makt som står bak, ikke et ønske om å ta land. 17. april skal Russland forhandle med Ukraina. Da ønsker russerne en så sterk forhandlingsposisjon som mulig, og de vil unngå at Ukraina integrerer seg vestover, forklarer Bukkvoll.

EKSPERT: Seniorforsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt. Foto: FFI
EKSPERT: Seniorforsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt. Foto: FFI Vis mer