Vestens demokratiparadoks

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

”Vil man være aktør, har man sin fulle demokratiske rett til de - men de innebærer en ny type ansvar med alvorlige implikasjoner”, skriver Janne Haaland Matlary i sitt innlegg ”Taliban på tinget” i Dagbladet 7. desember. Matlary benytter seg her av simpel polemikk, i Bush-klassen, for å beskrive hva hun mener er sakens kjerne. ” Enten er du med oss - eller så er du med Taliban.” Dette burde ikke være en professor i statsvitenskap verdig.

Denne debatten kan ikke bare handle om norsk tilstedeværelse i Afghanistan - eller ikke. Vi trenger en mer omfattende debatt om Vestens rolle i den muslimske verden. De må få utvikle en egen identitet. Hvordan kan vi i Vesten bidra til dette?

Matlary avslutter sitt innlegg med å hevde at ”dette ikke er et felt for amatører” - mulig det, men de er heller ikke et felt for arroganse. De er bred enighet i forskerkretser om at vestlig dominans gjennom kolonitiden er en grunnleggende referanseramme for radikal islamisme.

Noe av den sterkeste kritikken mot Bush-administrasjonen og Vestens rolle i Midtøsten generelt - kommer fra konservative i USA .De peker på verdenshistorien som tydelig viser at et nasjonalt demokrati bygges gjennom århundrer - der skikker, tradisjoner og identitet sakte, men sikkert vokser frem og korrigeres. Kolonialiseringen har frarøvet store deler av verden denne naturlige progresjonen mot en egen identitet - og de er en monumental – ja kanskje umulig oppgave å bygge et samfunn utenfra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer