- Vestens fredsarbeid i Midtøsten er irrelevant

Toppdiplomat etterlot seg sjokkdokument da han gikk av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): FNs tidligere toppdiplomat i Israel har rettet kraftig kritikk mot USAs press på FN i forbindelse med fredssamtalene i Midtøsten. I en konfidensiell rapport blir USA sterkt kritisert for sin støtte til Israel og boikott av den palestinske regjeringen, skriver britiske The Guardian.


Det er den peruvianske diplomaten Alvaro de Soto som står bak rapporten, der han blant annet sier at Vestens forsøk på fredssamtaler i Midtøsten har blitt «i stor grad irrelevante».

Avsløringen av den interne FN-rapporten kommer etter dager med stadig hardere kamper på Gazastripen, en mislykket våpenhvile og advarsler om en ny storkrig i Midtøsten. Onsdag morgen innstilte Fatah-ministrene regjeringssamarbeidet med Hamas inntil kampene på Gazastripen stanser.

De to siste dagene skal 36 mennesker ha omkommet i voldshandlinger i Gaza. Natt til onsdag fortsatte kampene da minst ni personer ble drept da Hamas-soldater angrep hovedkvarteret til en Fatah-alliert sikkerhetsstyrke, ifølge nyhetsbyrået AP.

Hamas-boikott feilslått

Kritikken fra FN-toppen blir fremsatt i en sluttrapport som de Soto daterte til 5.mai i år, kort tid før han ga seg i FN etter 25 års arbeid.

Les hele rapporten her.

de Soto skriver blant annet at USAs press har ødelagt FNs rolle som en upartisk forhandler i Midtøsten. Men det er ikke bare USA som får kritikk, også de andre forhandlere - EU, Russland og FN - blir kritisert for å ha begått store feilgrep i håndteringen av situasjonen.

MØTE MED PRESIDENTEN: Her møter FN-utsendingen Alvaro de Soto den palestinske presidenten Mahmoud Abbas. Nå retter han kraftig kritikk mot både Palestina og Israel, og ikke minst USAs innblanding i fredssamtalene i området. Foto: Loay Abu Haykel/Reuters/Scanpix
MØTE MED PRESIDENTEN: Her møter FN-utsendingen Alvaro de Soto den palestinske presidenten Mahmoud Abbas. Nå retter han kraftig kritikk mot både Palestina og Israel, og ikke minst USAs innblanding i fredssamtalene i området. Foto: Loay Abu Haykel/Reuters/Scanpix Vis mer

Toppdiplomaten kritiserer spesielt den internasjonale boikotten av Palestina etter at Hamas vant valget i fjor, og sier den var «i beste fall ekstremt kortsiktig» og hadde «katastrofale konsekvenser» for det palestinske folket. Med denne boikotten gikk de fire forhandlingslandene fra å promotere forhandlinger til å kun ønske å påtvinge sanksjoner mot en demokratisk valgt regjering, mener de Soto.

Uvanlig kritisk tone

Samtidig får både Israel og Palestina begge kritikk for å ikke gjøre en god nok innsats for å stanse uroen i området. Israel har inntatt en lite samarbeidsvillig posisjon overfor palestinerne, mens Palestinas forsøk på å stoppe volden mot Israel «i beste fall har vært mangelfulle, i verste fall forkastelige».

I rapporten har Alvaro de Soto påpekt at vurderingene av situasjonen er hans egne, og han har også uttalt til The Guardian at rapporten ikke var ment for å offentliggjøres. Formuleringene i rapporten er også unektelig krassere og mer kritisk enn i de offentlige dokumentene fra FN-diplomatene.

På tirsdag, da det var sterkere kamper i Gaza enn på mange måneder, uttalte også FNs generalsekretær Ban Ki-Moon seg om situasjonen. Han oppfordret til å støtte den palestinske presidenten Mahmoud Abbas i hans forsøk på å gjenopprette lov og orden på Gazastripen.

- Vestens fredsarbeid i Midtøsten er irrelevant
SKREV HEMMELIG RAPPORT: Rapporten som Alvaro de Soto skrev, var ikke ment for offentlig publisering.
HARDE KAMPER: Den siste tida har urolighetene i Midtøsten blusset opp, og de to siste dagene er 36 personer omkommet i voldshandlinger.