Vestens nye taktikk for å stanse Irans atomplaner

Innser at sanksjoner ikke er nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USA og deres europeiske allierte er smertelig klar over at sanksjonene, som FNs Sikkerhetsråd vedtok lille julaften, ikke er nok til å få Iran til å innstille sine atomplaner.

Derfor har de vestlige allierte gitt seg i kast med en ny strategi for å øke det økonomiske og psykologiske presset på Iran, skriver The New York Times.

Vil presse Revolusjonsrådet

Planen er å bruke resolusjonsspråket til å overtale utenlandske regjeringer og finansinstitusjoner til å kutte forbindelsene med iransk næringsliv, individer i landets atom- og missilprogram, og i siste instans den iranske revolusjonsgarden, sier Stuart Levey, visesekretær i det amerikanske finansdepartementets avdeling for terrorisme og finansetterretning, til avisen.

Revolusjonsrådet og dets militære ving er en viktig maktbase for president Mahmoud Ahmadinejad.

Siden han tok over makten i august 2005, har Revolusjonsrådet i økende grad involvert seg i kommersielle operasjoner, gjort profitt og utvidet sin innflytelse i Iran når det gjelder store nasjonale kontrakter, som for eksempel bygging av flyplasser og annen infrastruktur og oljeproduksjon.

Kilder i Bush-administrasjonen sier til The New York Times at delegasjoner skal sendes ut i verden for å presse utenlandske regjeringer og banker til å tolke Sikkerhetsrådets resolusjon like aggressivt som det Washington gjør.

Ifølge visesekretær Levey nevner FN-resolusjonen spesifikt tre personer, som det ikke skal overføres penger til. Disse tre er Yahya Rahim Safavi, general Hosein Salimi og Ahmad Vahid Dastjerdi.

FREDELIG ANRIKING: Dette satelittbildet viser anrikingsanlegget i Natanz. Iran har hele tiden hevdet at deres atomprogram kun er ment for fredelig energiutvinning, ikke atomvåpen. Foto: Reuters/Scanpix
FREDELIG ANRIKING: Dette satelittbildet viser anrikingsanlegget i Natanz. Iran har hele tiden hevdet at deres atomprogram kun er ment for fredelig energiutvinning, ikke atomvåpen. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Iranske diplomater arrestert i Irak

Den nye strategien er i realiteten en videreføring av finansdepartements innsats de siste månedene for å overtale vestlige banker til å avstå fra å gjøre business med sine iranske motparter.

I løpet av fjoråret gjorde de europeiske bankene Credit Suisse First Boston og UBS det klart at de ikke ville inngå nye avtaler med Iran.

Men hvor store ringvirkninger vil den nye strategien egentlig få for Iran? Den vil ikke nødvendigvis ikke få de helt store konsekvensene, siden initiativtakerne - USA og Europa - har få handelsforbindelser med Iran.

USA har på sin side et lovverk som gjør det mulig å innføre økonomiske restriksjoner på banker og selskaper som gjør driver forretninger med Iran, mens EU mangler et tilsvarende lovverk.

Den nye strategien er kommet i stand etter at amerikanske styrker arresterte fire iranske diplomater i Irak. Kilder i Pentagon sier at iranerne mistenkes for å ha smuglet eksplosiver til Irak. To av de iranske diplomatene, som ifølge amerikanske kilder er medlem av det iranske Revolusjonsrået, ble løslatt.

For Iran, med sine rike oljefelt, men lite utbygde raffinerivirksomhet, har økonomien gått tregt i det siste. Nå diskuteres det også om hvorvidt USA og deres europeiske allierte vil forsøke å få gjennomført tøffere sanksjoner mot Iran i månedene som kommer.

Historisk slag i trynet

Vestens nye taktikk for å stanse Irans atomplaner

President Mahmoud Ahmadinejad har på nyåret svart på FN-resolusjonen fra 23.desember med samme, velkjente mynt, slik han gjorde i hele fjor:

- Den iranske nasjon er klok og vil fortsette sitt kjernefysiske arbeid og er forberedt på å forsvare det helt og holdent, sa presidenten i en fjernsynssendt tale fra den sørlige byen Ahvaz, melder nyhetsbyrået Reuters.

Og han ga seg ikke med det:

- Dersom landene som truer... ønsker å yte motstand mot den iranske viljen, vil vi gi dem et historisk slag i trynet, sa Ahmadinejad, mens den fremmøtte folkemengden ropte: «Death to America».

Iran har hele tiden sagt at anrikingen av uran kun går til fredelig produksjon av kjernefysisk energi.

DEMONSTRERTE: Disse kvinnelige studentene demonstrerte i Teherans gater 27.desember etter at FNs Sikkerhetsråd tre dager tidligere hadde vedtatt sanksjoner mot Iran.
IKKE GI DEM PENGER: Stuart Levey i det amerikanske finansdepartementet er blant de som har utarbeidet den nye strategien som skal stanse pengestrømmen til Iran.
I TRØBBEL: På tross av sine rike oljeforekomster, må Iran importere 43 prosent av bensinen landet forbruker. Iran forsøker derfor å sikre leveranser fra sine allierte, blant dem Venezuela. Her snakker de to presidentkollegaene Hugo Chavez og Mahmoud Ahmadinejad, sa sistnevnte ankom Simon Bolivar-flyplassen i Caracas i september 2006.