Vestens rolle i Makedonia

«Igjen er EU og NATO, med sitt overlegne politiske og militære maskineri, hjelpeløse vitner til en lavteknologisk konflikt som har funnet sin egen dynamikk mot avgrunnen.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Bare ett døgn før EUs toppmøte startet i Stockholm, hastet en tung EU-delegasjon til Makedonias hovedstad Skopje. Mens to albanere ble skutt og drept av maskingeværild i nabobyen Tetovo, satt Europaunionens kvinner og menn i Skopjes titogrå betongpalasser for å hindre nye kamphandlinger, i det minste slik at de ikke overskygget helgas arrangementer i Stockholm.
  • Appellene virket ikke. Natt til fredag ble mer enn 150 sivile såret da makedonske styrker skjøt med granater mot albanskdominerte landsbyer. Makedonia driver sakte, men ubønnhørlig mot borgerkrig. Igjen er EU og NATO, med sitt overlegne politiske og militære maskineri, hjelpeløse vitner til en lavteknologisk konflikt som har funnet sin egen dynamikk mot avgrunnen. Over 22000 mennesker er allerede på flukt fra kampene.
  • De nye kamphandlingene kommer ikke uventet. Det er nok å minne om at de etniske spenningene i Makedonia var en vesentlig grunn til at Norge og andre land bestemte seg for å hente tusener av kosovoalbanere ut av de overfylte flyktningleirene våren for to år siden. I mellomtida er Kosovo blitt et internasjonalt protektorat for mange år framover. Men få har vært opptatt av hvilke forpliktelser resten av verden har for å forhindre et nytt blodbad i naborepublikken.
  • NATO har av høyst forståelige grunner vært meget tilbakeholdne med å gi militære garantier til den makedonske regjeringen. Men militæralliansen hadde vært i en langt mer bekvem situasjon hvis den allerede i startfasen hadde gjort mer for å kontrollere strømmen av mennesker og våpen over grensen til Makedonia. I Washington kan krisen tvinge president George W Bush til å forlate valgkampretorikken om å overlate til Europa å ordne opp på Balkan.
  • EU har i likhet med NATO lagt seg på en tøff, retorisk linje overfor de albanske opprørerne. Men det hjelper lite å skape nye, kollektive demonbilder på Balkan etter Milosevics fall. Bare vestlig støtte til dyptgripende politiske reformer - ikke retorikk og militærmakt - kan hindre en katastrofe i Makedonia.